Samo još ovaj put…

Kada brak ne valja, barem jedan partner pokušava da ga spase. Svakog dana je prisutan neki grč u stomaku, nerviranje, nespavanje, tuga, bes, razočarenje…Ali, prisutna je i nada, ponovni pokušaji, kompromisi, gledanje problema na nov način koji bi doneo zadovoljavajuća rešenja za obe strane. Kada to uspeva?

Odgovor je naizgled lak: kada to žele obe strane. Ako će samo jedna strana raditi na tome, ona može uložiti ogroman trud, ali da od toga ništa ne bude. Međutim, pazite na još jednu zamku: niste uvek u pravu. Iako Vam deluje da Vi sve radite ispravno, to nije uvek tako. Imate i Vi svojih mana. Sve dok ne budete spremni da ih priznate i na njima poradite, nećete moći da sastavite taj brak razbijen na delove.

Najveća greška je kad jedan partner kaže: pružiću mu još jednu šansu. Da li je on tu šansu tražio? Da li je na bilo koji način poželeo nešto da promeni? Da li je priznao da je pogrešio i da nije bio fer? Da li ste razgovarali uopšte na tu temu ili kujete teorije zavere sa prijateljicom na kafi? Sve dok ne porazgovarate sa partnerom, ništa se neće promeniti.

Ne zaboravite da još jedna svađa na temu oko koje se ne slažete ne spada u kompromis, niti rešenje. Oboje morate spustiti loptu. Morate zaista čuti tu drugu stranu. Cilj „igre“ nije ko više priča i ko se oseća gore. Cilj igre je da čujete onog drugog. Ukoliko to učinite, već ste na korak od rešenja. Da li ste zaista spremni na to?

U većini situacija se zaista i ne radi o tome ko je u pravu, a ko ne. Radi se o tome da obe strane budu srećne. Ako prihvatite određene partnerove mane i on prihvati Vaše – već ste ostvarili veliki uspeh.

Zaboravite na ulogu žrtve. Niko Vam neće reći: „Svaka čast“, zato što Vi trpite nešto u čemu ne uživate. Saberite, oduzmite… Zbog čega ste još uvek tu? Da li ima svrhe? Da li ćete dobiti aplauz zato što ćete još pola godine ostati u braku koji ne valja, a onda još iznureniji reći: „Dala sam mu šansu. Ovo zaista ne ide.“

Ukoliko zaista želite da mu/joj date šansu, porazgovarajte sa stručnim licem. Ono će svakako sagledati problem na objektivniji način. Vaše emocije Vam to ne dozvoljavaju. A sigurno nećete ići protiv sebe i priznati da i Vi imate nekih mana koje su uticale na tako loš odnos.

„Samo još ovaj put“ ima smisla samo ako dođe do bilo kakve promene. Sve dok Vi terate po svom, a on po njegovom, budite uvereni da će se stvari za vrlo kratko vreme opet odvijati po starom. Za promenu na bolje Vam treba puno strpljenja. Naoružajte se.

Ne očekujte promenu preko noći. Na kraju krajeva, vratite film unazad. Koliko dugo se Vi osećate loše? Ponekad su i godine u pitanju. Zbog čega onda očekujte da će Vaš odnos biti drugačiji posle jednog razgovora?

Razmislite o toj čuvenoj frazi: „Samo još ovaj put“. Zatražite pomoć i tada ćete zaista znati da ste sve učinili.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor