Šta je retrospektivna ljubomora?

Sa koliko njih si spavao? Kakva je bila ta bivša? Koliko dugo ste bili zajedno? Kako se ta veza završila? Zbog čega ste u kontaktu? Zbog čega niste u kontaktu? Gde si sve bila sa njim? Da li si ga prevarila? Šta si uradila kada si saznala? Kakva je bila prema tebi? Zbog čega se sve toliko odužilo? Da li je on bolji od mene? Kako izgleda? Da li je ona lepša od mene? Da li je bio uspešniji ili je imao više novca i bolji posao?

Pitanja se nižu… Vi ste sve nesigurniji… Shvatate da je Vaš partner mnoge stvari isprobao pre Vas i mislite da niste toliko posebne i jedinstvene. Bespotrebna pitanja i razmišljanja sve više opterećuju… Bojite se da će se neke loše stvari ponovo dogoditi. Plašite se da ćete ponovo biti povređeni…

Poželjno je da ne postoje tajne među Vama… Ako ste već bile iskrene, a to je bio i Vaš partner, nema potrebe za optuživanjem. Sve što se dogodilo – dogodilo se u prošlosti. Niko od nas nije savršen. Učimo na greškama. Zreliji smo i pametniji posle svake bezuspešne veze.

Ukoliko sebe uhvatite u retroaktivnoj ljubomori-vrtite se u začaranom krugu. Pribojavate se nečega što ne postoji. Dozvoljavate da Vam prošlost boji sadašnjost, a takav način razmišljanja nikom neće pomoći. Opterećujete i sebe i partnera. Umesto da uživate u nečemu što je lepo i što traje, Vi to možete uništiti bilo kakvim iskustvima iz prošlosti.

Partner se zbog Vaše  retrospektivne ljubomore može osetiti krivim. Počinje da se stidi. Pravda se zbog nečeg što se dogodilo čak i pre nekoliko godina. Pokušava da „izvadi“ fleke koje se nisu dogodile sa Vama. Da li mislite da je to u redu? Da li mislite da će Vas razmišljanje o negativnim stvarima iz prošlosti zaista odvesti na neki dobar put?

U ovakvim situacijama optuženi partner pokušava da dokaže da tog bivšeg partnera nije voleo više nego što voli Vas. Pokušava da Vas ubedi da ste Vi bolje, lepše, zgodnije, pametnije… Pokušava da Vas ubedi da mu je sa Vama drugačije. Što se on više trudi, Vi ste ubeđeniji da on nešto pokušava da sakrije. I nalazite se u začaranom krugu iz kojeg nema izlaza.

Partnera zaista možete ocenjivati na osnovu njegove prošlosti, ali sve je škola, tako da ga je i to iskustvo dovelo tu gde jeste. Svako od nas je vremenom pametniji i zreliji. Umesto što ćete kopati i opterećivati se prošlošću, pokušajte da primetite znake koje sada pokazuje. Mnogo bolje ćete ga proceniti po tome.

Razgovarajte. Nemojte napadati partnera samo zato što se Vi osećate nesigurnim. Recite mu kako na Vas utiče sve to što Vam je rekao. Ali, ne zaboravite da je važno da razgovarate i o dobrim i o lošim stvarima. Iskrenost ne postoji kada Vam partner priča samo ono što želite da čujete.

Verujte u sebe. Verujte u partnera. Verujte u pozitivan ishod. Dajte malo vremena za bolje upoznavanje. Ne trčite pred rudu, jer ćete time uništiti nešto što je zaista moglo da bude ono pravo.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor