Šta mami nedostaje?

Dok ne postanete mama, vodite drugačiji život. Opušten, bezbrižan, imate vremena za sebe, čitanje knjiga, izlaske, lakiranje noktiju i sate u kupatilu. Godinama su mi svi pričali kako se život roditelja menja iz korena. I dok sam ja mislila da neću spavati i biti još odgovornija, meni nedostaju neke druge stvari.

Nedostaje mi da budem sama. Kada postanete mama, bivate odgovorni za to malo biće u svakom trenutku. Čak i ako imate mnogo sreće, pa Vam baka pomaže oko male dece, Vama nedostaje ono vreme kada ste se dosađivali.

Hoću da se istuširam kad god ja želim. E, pa, ne može. Ako imate jedno dete, hvatate one trenutke kada spava i tuširate se brzinom svetlosti, jer znate da se beba može probuditi svakog časa. Sigurno Vam se desilo da prekinete tuširanje, mokri odete do nje, a njoj je samo ispala duda i nastavlja da spava. Ukoliko imate dvoje ili više dece, ne tuširate se čak ni tada – bojite se da tih pet minuta ne naprave haos, povrede jedno drugo na bilo koji način ili im padne na pamet nešto što ste im oduvek branili. Zato, tuširate se tek kada se suprug vrati sa posla ili kada je neko od odraslih prisutan.

Spontanost. Drugarica Vas zove da prošetate. Uskačete u patike, oblačite jaknu i napolju ste za minut. Kada imate decu, nema mesta spontanosti. U šetnju se ide samo u određeno vreme koje zavisi od toga kada je beba jela, koliko ima do ručka, kakvo će vreme biti, kada se tata vraća sa posla. I što je najgore, spremanje traje minimum pola sata. Pakujete užinu, džemper u slučaju da zahladni, vodu ukoliko budu žedni…Starije dete bi ponelo pola svoje sobe… Beba se ukaki u pelenu baš kad ste svi obučeni ispred vrata…

Vreme sa partnerom. Sećate se onih trenutaka kada ste bile najlepše i spremale se satima kako bi se videle sa svojim suprugom? Sećate se dugih šetnji, bioskopa i druženja do sitnih sati? Sada se sve vrti oko dece, a Vi ste srećni kada imate pet minuta da popijete kafu na miru i ispričate se bez bilo kakvih prekidanja. Kada gledate fotografije koje su vezane za period pre dece – sređene ste i našminkane. Sada imate podočnjake na svakoj slici i izgledate minimum deset godina starije.

San. Ko bi rekao da će Vam nedostajati tako bazična potreba? Mesecima i godinama niste spojile osam sati sna bez ikakvog prekidanja. Sada ste srećne ako uhvatite ukupno četiri ili pet sati sna. Čak i kad Vam deca porastu, ustajete da ih obiđete, pokrijete, odete sa njima do toaleta…

Sve u svemu, imale smo drugačije prioritete. Mnoge stvari smo olako shvatale i žalile se kao da nam je jako teško. U stvari, bilo nam je baš fino.

Svaka mama će se složiti sa mnom u sledećem: bez obzira na nespavanje, stres, odgovornost i manjak vremena za sebe, roditeljstvo je najlepša stvar koja nam se ikada dogodila. Čak i sada kada su nam deca kod bake i deke – nedostaju nam već nakon par sati. Dok smo na poslu, jedva čekamo da se vratimo kako bismo se igrale sa njima i provodili vreme zajedno. Ko će nama ugoditi?

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor