Imate li vremena da odete kod lekara?

Setite se samo koliko ste stvari obavili od jutros… A tek je 9 časova. Nije u pitanju samo posao, već i mnoge druge obaveze koje ne smemo izostaviti: idi u nabavku, skuvaj ručak, spremi decu, odvedi ih u školu, vrtić, sportić…

U onim kratkim pauzama kada možda popijete gutljaj kafe ili stavite neki zalogaj u usta, primećujete da Vas nešto boli. Telo Vam šalje različite signale, ali uglavnom ih ne slušamo sve dok bol ne možemo izdržati.

Počnimo od najbanalnijeg primera: „bolucka“ Vas zub. Znate da morate da odete kod zubara. Ali, nećete otići. Nemate vremena. Plašite se. Smišljate milion razloga za izgovor. A onda, jak bol Vas probudi u sred noći i ne znate šta ćete sa sobom. Sutradan ste neispavani, nervozni, nemate strpljenja ni za šta. Ali, umesto da posetite svog stomatologa, Vi ćete ga i ovaj put zanemariti sve dok bol ne postane učestao.

Isto je i sa nekim drugim simptomima koje osećate: boli Vas glava, malaksali ste i stalno umorni, visok Vam je pritisak, imate vrtoglavice…Sve to zanemarujete ili pripisujete obavezama, stresu i nespavanju.

I tako iz dana u dan. Odlažemo stvari koje su zaista važne: odlazak kod lekara na najobičniji pregled. Nemamo vremena za decu, jer stalno peremo sudove i veš, sklanjamo igračke koje će biti na podu već za pet minuta…Ne posvećujemo se dovoljno partneru koji je uvek uz nas, bez obzira kakvih problema imamo…

Svaki dan nam prolazi u nekoj jurnjavi, rokovima, obavezama… Zbog novca ili uspeha zanemarujemo sve one važne stvari: porodicu i zdravlje. Ponašamo se kao da ćemo uvek biti tu i kao da nam se ništa ne može dogoditi.

Kada čujemo da se neko razboleo, ni tada se ne opametimo. Kažemo: „Meni se to neće dogoditi“. Naravno da moramo kuvati zdrave obroke i spremati kuću, ići na posao i raditi milion drugih stvari koje nam ne prijaju.

Ali, usporite. Oslušnite svoje telo. Nemojte odlagati posetu lekaru. Idite redovno na sistematske i preventivne preglede. Ne stavljajte svoje zdravlje na poslednje mesto.

Možda Vas strah blokira i mislite: „Bolje da ne znam od čega bolujem“. To nije tačno. Mnoge stvari se mogu sprečiti ili ublažiti, ukoliko se javite lekaru na vreme.

Popričajte sa izabranim lekarom. Pitajte ga na koje sistematske preglede možete poći u skladu sa Vašim zdravstvenim stanjem ili godinama. I učinite to. Ne preskačite ovu obavezu. Važnija je od svih drugih koje imate. Ukoliko niste zdravi, nećete moći da obavljate sve ono zbog čega toliko jurite svakog dana. Budite odgovorniji prema sebi i svojoj deci.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor