Ko je u pravu?

Posvađali ste se sa partnerom. Nešto je uradio ili nije uradio, rekao ili nije, povredio Vam je osećanja na ovaj ili onaj način. Znate da ste u pravu i čekate izvinjenje. Međutim, Vaš partner je, takođe, ljut. Njegova istina je nešto drugačija od Vaše.

Ko je sad u pravu? Da, on Vam je rekao nešto što Vas je povredilo, ali pre toga ste Vi uradili ovo ili ono. Da, zaboravio je da učini nešto, ali pre toga ste Vi bili grubi prema njemu. Poentu ste shvatili – za svađu je potrebno dvoje.

Ok. To Vam je sve jasno. Ali, kao da niste prisustvovali istoj svađi i raspravi. Vaš partner je povređen isto kao i Vi. Otkud sad to, kad je on Vama rekao nešto što Vas je povredilo? I tako u nedogled. U svakoj svađi tražimo krivca. Važno je da mu se „sudi“. On mora da odgovara, jer Vam je rekao nešto što Vas je povredilo. Isto tako, on kaže da ste Vi njega povredili svojim ponašanjem. I tako u nedogled. Ko je u pravu?

Ukoliko konstantno postavljate ovo pitanje, neće se dobro završiti. Vi niste u sudnici. Istina u ljubavi je malo drugačija. Dva plus dva ne mora nužno biti četiri. Obzirom da je za svađu potrebno dvoje, obe strane su uradile ili rekle nešto što je povredilo onog drugog. Da li zaista možete utvrditi ko je počeo? Da li je to bilo namerno ili slučajno? Da li je Vaš partner bio svestan te „ogromne“ greške ili je to samo deo njegovog karaktera (naravno, zavisi šta je u pitanju)? Da li je mislio to što je rekao? Da li možete da tvrdite da Vi niste učinili ništa strašno, jer niste u njegovoj koži? Ili smo skloni tome da svoje greške minimalizujemo, dok ćemo tuđe podići do neba?

Pitanja je mnogo. Odgovora može biti raznih. Ali, ukoliko želite da sačuvate svoj odnos, morate prihvatiti činjenicu da niste uvek u pravu. Čak i ako jeste, da li je to zaista važno u nekim beznačajnim raspravama i razmiricama oko sitnica?

Možda i jeste u pravu. Ali, zapitajte se, gde će Vas odvesti takav način razmišljanja? Da li ćete održati kvalitetan odnos ukoliko mu stalno nabijate na nos da ste Vi bili u pravu, a on je pogrešio?

Nijedan odnos ne može biti savršen. Svako ima svojih mana i vrlina. Danas ste u pravu Vi, sutra će biti Vaš partner. Ali, to zaista nije važno. Važno je da uvek i u svakom trenutku možete razgovarati bez „bacanja kamenja“. Vaš partner nije Vaš suparnik. Vi ste tim koji treba da razgovara, pregovara, traži rešenja i kompromise.

Priznajte, ne biste voleli da neko konstantno upire prstom u Vaše greške, a najmanje da to bude Vaš partner sa kojim delite i dobro i zlo. Kada imate neki problem, sednite i otvoreno porazgovarajte. Recite mu da Vas je nešto povredilo i pokušajte da pronađete rešenje koje će odgovarati i jednoj i drugoj strani.  Suđenje, upiranje prstom, brojanje grešaka i ispitivanje ko je ovog puta bio u pravu ostavite iza Vas. Niste deca. Odrasli ste i zreli ljudi. Olakšajte sebi život. Nije važno da li ste u pravu, već da li ste srećni.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor