Ako vam je važno šta će drugi reći, nećete baš biti srećni

Sećate se onog dečijeg perioda kada ste želeli što pre da odrastete? Isprobavali ste mamine cipele, štikle i šminkale se. U tinejdžerskim danima ste se pravile važne. Mislile ste da znate sve, da ste zrele, pametne i da ste naučile sve što Vam je potrebno u životu.

Želele ste da se svidite drugima. Želele ste da Vas svi vole. Vi nikad niste grešile. Drugi su ti koji su problematični. A onda, mic po mic, nekako stižete do tridesete… Okrećete se sebi – svojim interesovanjima i željama. Ne obraćate pažnju na tuđa mišljenja, jer ste već uveliko formirale svoja. I ne ispitujete ih mnogo. Život merite po onom „srećna sam – nisam srećna.“

Shvatate da ste jurile pogrešne ideale. Shvatate da u životu nije najvažnije imati najlepšu frizuru ili markiranu odeću. Shvatate šta znači biti majka. Shvatate da ne postoji ništa lepše od dečijeg osmeha, zagrljaja ili poljupca, bez obzira koliko ste neispavane, umorne i koliko to ponekad zna biti naporno.

Ponekad biste i znale da se iznervirate zbog tuđeg mišljenja koje se uveliko kosi sa Vašim. Nepravda Vas pogađa. A onda shvatite: Zašto biste se nervirale oko osobe koja Vam nije važna? Zašto bi Vas bilo briga što se ona ne slaže sa Vašim životnim vrednostima i idealima? Zašto biste se nervirale oko ružnih priča i ogovaranja, kada Vi znate šta se i kako dogodilo?

Jedino što Vam je važno jeste sopstvena porodica. Pa čak i tu bude povremenih neslaganja. Ali, stalo Vam je. Probleme rešavate i to je najvažnije.

Ukoliko Vam prođe život u konstatnoj nervozi i pitanjima šta će neko reći – gubite vreme! Važni ste Vi. Ako želite da verujete u čuda – verujte u čuda! Niko Vam ne može reći da to ne smete, da ste naivni, da ste pogrešili.

Svačiji život je drugačiji. Ni dobro ni loše ne doživljavamo isto. Razlikujemo se po intenzitetu, a naročito po prioritetima. Zbog čega bi onda neko Vama diktirao kako ćete, kao odrasli, živeti svoj život? Ako ste odabrali pravi put – super! Ako niste – pogrešićete. Međutim, ta greška će Vas i te kako naterati da sledeći put dva puta razmislite.

Ako Vam neko bude brojao greške, pustite ga. Nemojte obraćati pažnju. Svoje, verovatno, više ni ne može da izbroji. I što je još gore – mnogih nije ni svestan.

Zato, živite! Dišite punim plućima! Zaboravite šta znači strah, sram i stid. Kad ćete ako ne sad? Život je samo jedan! Porestanite da obraćate pažnju na to šta će drugi reći, kako će Vas gledati, da li će Vas ogovarati.

Lako i jednostavno – brinite o sebi. Jer to niko neće učiniti umesto Vas. Niko ne zna kako je hodati u Vašim cipelama, bez obzira koliko to spolja izgledalo savršeno. Radite ono što Vas čini srećnim. Nemojte pokušavati da ugodite svima, jer u tome sigurno nećete uspeti. A što je još gore, takvim pokušajima ćete sebe staviti na poslednje mesto.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor