da-li-je-vase-dete-zahvalno-na-poklonima-koje-dobija

Da li je vaše dete zahvalno na poklonima koje dobija?

Svojoj deci darujemo mnoge poklone. Ne samo za rođendan, već ih nagrađujemo kada urade nešto lepo, potrude se, dobiju odličnu ocenu…Darivanje je posebno naglašeno oko Nove godine i Božića, kada deca više i ne znaju od koga su šta dobila. Paketića i slatkiša ima na sve strane. Oni jedu sve te nezdrave grickalice mnogo više nego uobičajeno.

Sve omiljene igračke su dobili u razmaku od nekoliko dana. Ne znaju čime će se pre igrati. Ali, da li primećujete neku posebnu zahvalnost za sve to? Da li se ti pokloni podrazumevaju? Da li uopšte imaju određenu težinu?

„A šta si mi još kupio? Meni se to ne sviđa! Trebao si mi kupiti pravu kucu! Ja to neću!“ Mnogo toga zavisi od dečijeg uzrasta, ali nikad nije ni rano, ni kasno da naučimo decu kako ne pada sve sa neba. Bez obzira koliko novaca imate, decu ne treba razmaziti i davati im šta god požele. Moraju naučiti vrednost novca. Moraju znati da ste možda štedeli čitave godine za taj bicikl.

Kako ne biste bili neprijatno iznenađeni dečijom reakcijom, stalno mu morate pričati kako da reaguje kada dobije neki poklon. Naučite ga da je najvažnije reći „hvala“. Kada odreaguje na pozitivan način, pohvalite ga. Objasnite mu da je njegova baka veoma srećna što je uspela da sakupi novac za taj komadić garderobe i da je najvažnije negovanje bliskosti između ljudi koji se vole, a ne šta je ko dobio. Stalnom pričom, a naročito sopstvenim ponašanjem, pokažite deci da materijalne stvari uvek stave u drugi plan, jer zaista nisu važne. One su samo jedan znak pažnje i ništa više od toga.

Novogodišnji i božićni praznici su važni zbog okupljanja porodice i prijatelja, a ne zbog poklona. Ne dopustite da Vi ili Vaše dete postane rob darivanja. Ukoliko nemate dovoljno novca da kupite neku važnu i veliku stvar, nemojte imati osećaj krivice. Koliko puta ste čuli od bake ili deke: „Baka ti je kupila samo čokoladu. Nisam imala za više.“

Dok sve šljašti i blješti, nemojte zaboraviti koliko je ta baka uspela da sakupi nešto novca od male penzije koju dobija. Zato, kada Vaše dete reaguje neprimereno i kaže: „Samo to?“ – odreagujte. Nemojte misliti da je još uvek malo. Odvedite ga sa strane i objasnite mu koliko se baka potrudila. Ne mogu svi odvojiti celu platu kako bi unucima ili prijateljima kupili baš ono najskuplje.

Naglasite vreme koje ćete provesti zajedno. Pričajte detetu šta ćete sve raditi, ko će doći u goste, na koji način ćete se zabavljati, koju muziku ćete slušati, koje kolače ćete praviti.

Ukoliko mu ovakav način razmišljanja utkate od malih nogu, ne bi trebalo da ima te faze u kojima će biti grubo i neprimereno. Ne zaboravite da ste Vi jedan od najvećih uzora. Ukoliko mu pričate koliko je loše biti nezahvalan za poklone koje dobijamo, a sami ste veliki materijalista i određene primere detetu pokazujete svakog dana – očekujte neuspeh.

Učite ga da bude skromno. Naučite ga da ceni ono što dobija. To nećete učiniti ukoliko ga stalno obasipate željenim igračkama i time nadoknađujete vreme koje ne provodite zajedno.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor