Koliko dugo traje ćutanje?

Uh, ponovo ste se posvađali sa partnerom. Kako li je samo mogao…? Zar je stvarno pomislio da…? Kako li je zaboravio…? Zar ne vidi da…? Odgovore ne znate. Ne postavljate ih partneru, već sebi. Suviše ste ponosni da sada prvi započnete razgovor o određenoj temi: „On je pogrešio. Neka on prvi probija led! Učinila sam sve što sam mogla!“

Prošlo je nekoliko sati od svađe. I dalje ste ljuti. On takođe. Ne pregovarate. Što više vremena prolazi, Vaš ponos je veći: „Neću sad popustiti, pa makar ne pričali nedelju dana! Neću ja progovoriti, neka malo razmisli kako se ponašao! On je kriv! Neka on vadi kestenje iz vatre!“

Prošao je dan. Dva. Pet. Još uvek ne razgovarate. Pravite se da ne poznajete jedno drugog. Čekate da popusti druga strana. Iskreno, više se i ne sećate zbog čega ste se posvađali, ko je šta tačno rekao ili uradio. Ali, važan je ponos, zar ne?

Budite oprezni ukoliko imate ovakav način komunikacije, to jest nekomunikacije. Ljutnja se pojačava, a problemi se ne rešavaju, već stavljaju pod tepih. Kada Vas popusti ponos, više se i ne sećate zbog čega ste se tačno posvađali, tako da taj problem ostaje nerešen. Biće prisutan u Vašoj vezi i vremenom ćete početi da skupljate mnogo smeća koje će Vam samo smetati.

Da li imate decu? Mislite li da ona ne osećaju taj zid između Vas dvoje? Hladnoća se može seći nožem. Nije baš prijatno za optimalan razvoj dece u bilo kom pogledu. Sa druge strane, učite ih da izbegavaju razgovore kada imaju problem. Sutra će oni biti ljuti na Vas iz nekog samo njima poznatog razloga. Umesto da porazgovaraju sa Vama, oni će Vas izbegavati i praviti se da je sve u redu. A Vaš odnos će biti u sve većem problemu. Da li to želite?

Morate biti otvoreni u komunikaciji sa svojim partnerom. Danas ćete popustiti Vi, sutra on… Važno je da funkcionišete. Parovi koji su srećni i zadovoljni svojim brakom se, takođe, posvađaju s’vremena na vreme. Ali, za razliku od nefunkcionalnih parova, sednu i reše problem (a to uopšte ne izgleda tako lako kao što je napisano). Postoji mnogo motivacije, strpljenja, razumevanja, opraštanja, popuštanja… Ali, to čine obe strane, ne samo jedna.

Zar ne želite da uživate u predivnoj slobodnoj večeri zajedno sa svojom porodicom? Zar ne želite da budete srećni i zadovoljni i iskoristite taj predivan dan? Nema mesta za toliku ljutnju koja toliko dugo traje.

Zar ne mislite da se jednom tih nekoliko dana može pretvoriti u duži period? I svaki put će sve duže trajati, dok ne shvatite da Vam i nije stalo do pomirenja? Shvatili ste da možete bez njega. Shvatili ste da ste čak bile i srećne u tom razdoblju kada niste komunicirali.

Zato, trudite se. Ne dozvolite da Vam propadne nešto zaista važno zbog ponosa i nezrelosti. Reći ćete: „Ako je pravo – trajaće!“ Netačno. Trajaće onoliko koliko se budete trudili. Trajaće onoliko koliko budete ulagali. Kvalitetan odnos nije nešto što opstaje samo od sebe.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor