Kad vam život zada težak udarac…

Svi znamo koliko je teško pravilno vaspitati decu čak i kad su životni uslovi idealni. Ali, kada se borite sa nepremostivim životnim preprekama ili doživite značajan gubitak u bilo kom aspektu života, stvari postaju mnogo, mnogo teže.

Nemate snage ni da ustanete. Voleli biste da prespavate nekoliko dana dok se ne budete osećali bolje. A pored sebe imate voljenu decu kojoj ste potrebni. U najmanju ruku ih morate buditi, spremati za vrtić ili školu, spremati obroke, prati i peglati odeću… A gde su svi oni zagrljaji, vetar u leđa, strpljenje, razumevanje, bodrenje? U ovom trenutku Vam to deluje preteško.

Ali, postoji još teža stvar – kada posmatrate sopstveno dete koje pati i bori se sa teškim emocijama zbog Vas ili bilo koje druge osobe ili nepravde koja mu je naneta. Ukoliko klonete, znate da će mu biti još gore. Zato, uzimate poslednje atome snage koje nemate pojma odakle crpite i navlačite najlepši osmeh na lice.

Budite tu. Iako se raspadate iznutra jer ste nekog izgubili, razveli se ili ne znate kako ćete sutra nahraniti sopstveno dete – budite tu. Sa knedlom u grlu, suzama u očima i drhtavim glasom, pronađite još malo snage da izgurate i ovaj dan. Jer, Vi ste heroj Vašem detetu. Posmatra Vas u svakom trenutku.

Nemojte lagati. Nemojte misliti da je Vaše dete malo i da ne može da prepozna Vašu tugu. Ono veoma dobro zna da prepozna Vaš iskren ili lažan osmeh, suze radosnice od svih drugih suza… Zagrlite ga. Recite da Vam je trenutno teško zbog problema koji su Vas zadesili, ali da ćete biti tu. Na hiljadu mogućih i nemogućih načina.

Nemojte se plašiti sopstvenih osećanja. Život nije savršen. Ponekad ume da bude nepravedan. Kada Vam se desi bilo šta loše, nemojte pokušavati da budete ono što niste. Pričajte o svemu. Pronađite neki nov način. Isprobavajte milion opcija, dok ne pronađete onu koja Vam najviše odgovara. Naučite to i svoje dete. Jer, ono će se jednog dana sigurno naći u sličnoj situaciji. Ništa neće učiniti ukoliko se blokira od iznenađenja.

Nemojte bežati od sebe. Pronađite svoje najveće strahove i suprotstavite se, koliko god teško bilo. To je jedini način da ih ne prenesete na sopstveno dete.

Prelazite korak po korak. Nemojte odmah „pucati“ na savršen cilj. Danas se izborite sa jednom preprekom, bez obzira koliko mala bila. Sutra ćete sa nekom drugom. Pa čak i kad uzmete predah od svega – u redu je. Svi smo mi samo ljudi. Ne možemo u svakom trenutku biti najbolji.

Zapamtite jednu stvar: gubite tek kada odustanete. Sve dok se budete borili, postoji šansa za bolje sutra. Snagu pronađite u sopstvenoj deci. Priznajte koliko Vam samo znači jedan njihov osmeh, zagrljaj, lepa reč… Budite njihov oslonac. Budite bolji ljudi zbog njih. Izdržite zbog njih. Nemojte potonuti. Život je pun iznenađenja. Biće bolje. Ali, morate se potruditi čak i onda kada nemate snage da pomerite mali prst. Budite hrabri zbog svoje dece. Potrebni ste im.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor