Omogućite izlaske sa partnerom, iako imate decu

Koliko puta ste rekli ovu rečenicu: „Ja zato nemam vremena! Ne mogu to da uvrstim u svoj raspored! Prezauzeta sam! Zaista nemam kad!“ A onda se desi nešto što zaista predstvalja prioritet u odnosu na sve ostalo. I tada uspevate da se izorganizujete.

Odnos između Vas i Vašeg partnera se zaista promeni kada dođu deca. Imate više posla, više obaveza, neispavani ste i umorni, a radite deset puta više. Međutim, imajte na umu jednu stvar: kako biste bili dobri roditelji – morate biti zadovoljni i sećni. A to uključuje i negu bračnog odnosa.

Da, znam. Mi živimo u Srbiji. Retko ko može priuštiti dadilju koja će doći kad god je pozovete. Plate nisu dovoljne ni za ceo mesec, a kamoli za taj luksuz. Isto tako, izlasci koji uključuju večere, pozorišne predstave i koncerte takođe nisu nešto što možemo često priuštiti. Izlazak sa partnerom uopšte ne mora uključivati velika materijalna sredstva.

Ali, to Vam nije potrebno. Potreban Vam je partner. Obična šetnja može biti sasvim dovoljna. Gledanje serija i filmova kada deca odu u krevet isto može pomoći. Važno je da negujete svoj odnos čak i onda kada ste umorni, neispavani, nervozni i najradije biste zaspali sa decom u osam uveče.

Rutina je spas. Ukoliko naučite decu da do devet sati budu u krevetu, zaista možete imati barem pola sata sa partnerom. Sipajte čašu vina i popijte je u dnevnoj sobi. Ispričajte se. Pričajte o onome što Vam se dogodilo tokom dana. Pričajte o putovanjima koje biste voleli, iako to možda u ovom trenutku nije moguće. Važno je da ne izgubite sebe. Vi jeste roditelji, ali ste i dalje muž, žena, drugarica, neko ko voli dobre knjige, izložbe, utakmice, druženje…

Dobra organizacija. Kada imate malu decu, važna je dobra organizacija i planiranje unapred. Ukoliko će Vam decu čuvati baka i deka, unapred ih pripremite. Nemojte ih pitati u poslednjem momentu, jer možda i oni imaju nekih planova.

Ukoliko ćete angažovati dadilju, neka to bude osoba od poverenja. U suprotnom, nećete moći da se opustite i stalno ćete brinuti o tome da li su deca dovoljno jela, spavala, da li plaču, da li im je teško…

Razgovarajte sa decom. Ukoliko su dovoljno velika da razumeju, najavite im da ćete određene večeri biti zauzeti. Pređite čitav plan sa njima, kako bi znala šta ih očekuje. U tom slučaju će se bolje nositi sa Vašim „izostankom“.

Kako se ne biste probudili posle deset, petnaest ili dvadeset godina braka i shvatili da Vas za partnera ne vezuje ništa više osim dece, negujte svoj odnos i konstantno radite na njemu. Porodica, deca i partner jesu prioriteti. Uvek i u svakom momentu. Nemojte da Vas grize savest ukoliko ste izašli posle sto godina. To Vam je potrebno.

Zato, sednite i dogovorite se. Okrenite telefone i organizujte se na vreme. Vaša deca su najvažnija. Ali važni ste i Vi.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor