Da li negativno pričate o deci kada su prisutna?

Teško je biti roditelj. Dok jedni govore da je teže dok su mali, drugi govore da je još teže kada  odrastu. Iskustva su različita, međutim svako od nas će se složiti da nije ni malo lako. Mala deca trčkaraju oko Vas. Nemate nijedan slobodan trenutak za sebe. Jedva čekate da Vam najbolja prijateljica dođe na kafu, kako biste imali kontakt i sa nekim odraslim.

Dok ćaskate, deca su neizostavna tema. Pričate kako je Vaše dete uradilo ovo ili ono, kako Vas ne sluša, nevaljalo je gde god da odete… Iako Vam se deca igraju i deluju kao da ne obraćaju pažnju o čemu pričate, budite sigurni da čuju. Kao po običaju, izlanuće se tamo gde ne treba. No, to nije najgore što se može desiti.

Iako su deca mala i još uvek ne shvataju svet u njegovom pravom obliku, ona i te kako mogu da se postide. Nisu ponosna na sve što urade. Iako Vama deluje kao da ih nije briga za sopstvene postupke, ja se ne bih složila.

Koliko puta ste nešto želeli da ispričate, a dete je vikalo: „Ne, mama! Nemoj ništa da kažeš! To je naša tajna!“ Ono se stidi. Možda ste reagovali burno na to što se upiškilo. Možda ste reagovali i skroz smireno, ali dete je samo shvatilo da je suviše veliko da se upiški u gaće.

Možda je tog dana bilo toliko nevaljalo da niste mogli da izađete na kraj sa njim. Ali, već sutradan se vratilo na staro. Ukoliko krenete da pričate drugima o njegovim nestašlucima (kada je dete prisutno), možete ozbiljno narušiti njegovo samopouzdanje, a Vaš odnos može početi da se kvari.

Vi ste osoba kojoj dete veruje (bez obzira koliko Vas izluđuje). Iako o tome niste nikad razgovarali, mala deca očekuju da će njihovi „ispadi“ ostati vaša mala tajna. Ne vole kada o tome diskutujete sa drugima, a naročito kada o tome pričate sa osobama sa kojima oni nisu bliski.

Mnoge priče nam ponekad deluju i smešno. Ali, u njihovim očima to nije slučaj. Zbog toga, njihovi doživljaju ne trebaju biti predmet ogovaranja kada nam dođe rodbina ili prijatelji.

Koliko puta Vam se učinilo da se dete iznerviralo bez razloga? Vama je to možda bilo slatko i počeli ste da se smejete. Ali, Vaše dete je pobesnelo i reklo: „Nemoj da mi se smeješ!“ Pobeglo je u sobu i počelo da plače.

Iako Vam je ta situacija banalna, obratite pažnju. Dete ima svojih problema iako su oni malecki u poređenju sa Vašim. Slušajte ono što govore. Ne prekidajte ih dok pričaju, jer je Vaš problem veći. U njihovim očima nije.

Poštujte njihova osećanja. Emocije male dece su veoma burne, ali na svu sreću veoma kratkotrajne. Utešite ih i smirite.

Ne zaboravite da im svojim ponašanjem šaljete važne poruke. Onako kako se Vi budete ponašali prema njima, oni će prema drugima. Poštujte ih i obratite pažnju na sitnice koje ozbiljno mogu narušiti njihovo samopouzdanje. Nemojte pričati o njima u negativnom kontekstu kada su prisutna. To morate nasamo obaviti sa njima i objasniti im u čemu su pogrešili.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor