Da li radite u „otrovnom“ okruženju?

Prekidaju Vas u sred razgovora? Otvoreno Vas ponižavaju? Predmet ste svih mogućih ogovaranja? Šta god uradili (dobro ili loše) – ne valja? Ne osećate se dobro? Imate utisak da je neko okrenut protiv Vas?  Namerno Vam daju pogrešne informacije ili ih uopšte ne dele sa Vama? Vaš trud i rad je podcenjen (a taj osećaj nije vezan samo za jedan radni zadatak, već traje dugo)? Naučili ste sve moguće i nemoguće oblike manipulacije?

Dobrodošli u „otrovno okruženje.“ Sigurno ćete imati mnogo kolega i prijatelja koji će Vas savetovati na koji način da se izborite sa svim tim nedaćama. Ukoliko ste izuzetno snažna osoba i imate mnogo strpljenja, možda ćete i uspeti.

„Nemoj to shvatati suviše lično. Ti samo radi svoj posao. Ma pusti ih, samo su ljubomorni na tebe. Ne obraćaj pažnju na njih. Sigurno si umislio pola od  tih stvari. Ti znaš da si pametan i vredan. Nije važno šta oni misle.“

Ovo su neke od rečenica koje izgovaraju Vaše bliske osobe. Međutim, da li ste zaista uspeli da se isključite i emocionalno distancirate od svega? Da li ste uspeli da budete zadovoljni na svom poslu i napredujete uprkos svim zlim jezicima? Da li ste ijednog dana otišli na posao bez onog neprijatnog grča u stomaku? Da li ste bili ponosni na sebe što ste izdržali pod svim tim pritiscima?

Ili ste samo naučili da ćutite? Pravite se da ne vidite? Okrećete glavu? Pravite se da ne čujete? U stvari, srce počinje brže da Vam lupa? Znoje Vam se dlanovi? Idete na posao samo zato što inače ne biste imali čime da prehranite sopstvenu decu?

Iako postoje brojni saveti koji Vam mogu pomoći, moj savet je da izdržite i stisnete zube samo do onog trenutka dok ne nađete prvi sledeći posao. Čak i ako neko želi da Vam pomogne, to će biti kratkog daha, jer niko ne može kontrolisati osećanja i mišljenja ogromnog broja ljudi. Možda Vam kolege ili šef neće otvoreno pokazivati neprijateljstvo, ali ćete ga i te kako osetiti.

Ukoliko nastavite godinama da radite u ovakvom okruženju, imaćete brojnih fizičkih zdravstvenih problema, a ni sa psihičkim zdravljem nećete ništa bolje stajati. Zato je možda bolje prihvatiti „poraz“, ako se to uopšte može tako nazvati.

Ostanite uljudni i profesionalni. Nemojte se spuštati na nivo ljudi koji Vam nisu ni do kolena i koji imaju milion razloga da budu nezadovoljni i nesrećni. Nabacite osmeh na lice, ali ozbiljno poradite na svojoj biografiji i što pre tražite drugi posao.

Svi smo mi različiti. Ne shvatamo na isti način određene teške situacije. Otrovno okruženje nekad neće imati ni jednu pomenutu situaciju. Ukoliko ne znate kako da je prepoznate, zapitajte se kako se osećate na tom poslu? Ne, to nije onaj problem kada Vam je mala plata i ponekad Vas iznervira šef ili kolega. Situacija je mnogo ozbiljnija. Jednom rečju, nesrećni ste kako na poslovnom, tako i na privatnom planu, jer ne prestajete da razmišljate o svemu što Vas je snašlo.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor