Da li su moja osećanja bitna?

Sećate se onih godina kada ste se dopisivale sa potencijalnim momkom… Svaka njegova poruka je bila analizirana od strane najvišeg mogućeg suda – Vas i Vaše najbolje prijateljice. Ukoliko je bilo sve u redu, dobijale ste vetar u leđa. Ukoliko je ocena bila loša, nastavljale ste sa najvećim mogućim otporom i tada se stvari, uglavnom, nisu završavale kako ste htele.

Da li nastavljate sa istim stepenom analiziranja iako ste u braku? Da li razmišljate o njegovim rečenicama, porukama, ponašanju, propustima? Da li mislite o svojim osećanjima? Da li su ona za Vas realna i važna?

Kada bračni par dođe kod bračnog savetnika, lako se može desiti da ne osećaju iste stvari. Dok ona govori koliko je uplašena, nesigurna, ljubomorna, zbunjena ili povređena – on kaže da nema razloga za to. Ne zna otkud njoj sva ta osećanja. Da li je u pitanju neki psihički poremećaj, pa umišljamo stvari? Da li neko laže i manipuliše? Ili je u pitanju drugačiji doživljaj odnosa i onoga što je u njemu važno?

Osećanja nisu nešto na šta mi možemo ili ne možemo imati prava. Niko nam ne može naložiti da budemo srećne, ukoliko mi to nismo. Niko nam ne može reći: „Hajde sad, budi povređena“, ukoliko imate otvorenu komunikaciju i pričate o svemu sa svojim partnerom.

Bez obzira da li su pozitivna ili negativna, osećanja su tu. I zbog nečega su se javila. Možda nam je poznat njihov „izvor i uzrok“, a možda i nije. Sve u svemu, Vaša osećanja su i te kako bitna. Niko Vam ne može reći da nemate prava da se osećate na određeni način. Čak ni Vaš dugogodišnji partner koji Vas najbolje poznaje.

Ukoliko se osećate tužno, povređeno, nesigurno, ljubomorno ili ljuto, trebate uraditi samo jednu stvar – istražiti zbog čega je to tako. Možda Vašem partneru to ne deluje važno, ali ako Vama jeste, to je sasvim dovoljno.

Možda ćete doći do spoznaje da Vas partner ne razume. Možda ćete shvatiti da ste dva različita sveta i da ne dopunjujete jedno drugo. Shvatiti da se više ne volite i da je mnogo toga ružnog prošlo izneđu Vas dvoje.

Možda ćete doći do spoznaje da ste nešto pogrešno shvatile i da Vas je to opterećivalo mesecima. Možda ste neku sitnicu naduvale do neba i sebi stvorili nepotrebne probleme. Mnogo toga može biti razlog. I velike i male stvari.

Kako biste saznali da li se opravdano osećate tako kako se osećate, prvenstveno morate proviriti u najdublji deo sebe. Nakon toga sledi otvoren razgovor sa partnerom. Ništa se neće samo od sebe rešiti. Vaša osećanja su važna i neće nestati sama od sebe ukoliko se ne promeni ono što ih je izazvalo.

Zato, probijte led. Budite hrabri. Ukoliko Vas plaši moguć ishod, pomislite da li možete ovako da se osećate do kraja svog života? Da li je bilo šta toga vredno? Naravno da nije! Uzmite stvar u svoje ruke i ne stidite se sopstvenih osećanja.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor