osecajte-se-bolje-tokom-radnog-vremena

Osećajte se bolje tokom radnog vremena

Kada se već neko vreme osećate loše na poslu, savet je vrlo jednostavan: promenite ga. Kada bismo živeli na nekoj ružičastoj planeti i ružičastoj državi, ovaj savet bi možda bio i primenljiv. Međutim, svi znamo da je ovo nemoguća misija, te moramo preduzeti drugačiju taktiku. Neraspoloženost i pad elana na poslu se najčešće vezuje za svakodnevni stres, umor i neslaganje sa kolegama.

Ako ste stalno pod stresom, morate pronaći barem pola sata za sebe. Ustanite pola sata ranije, popijte kafu i doručkujte na miru. Dajte sebi vremena da stvari radite sporijim tempom tamo gde je to moguće. Slušajte muziku na putu do posla. Na pauzi za ručak – idite na ručak! Nemojte obavljati stvari koje biste radili nakon posla. Možda ćete uraditi manje, ali ćete biti opušteniji. A to se računa, zar ne?

Ukoliko ste stalno umorni, prekontrolišite svoje zdravlje. Nemojte sami sebi postavljati dijagnoze, već idite kod lekara opšte prakse i opišite simptome. Isto tako, zapišite sopstveni nedeljni raspored. Da li kasno ležete i malo spavate? Zbog čega je to tako? Ukoliko imate malu decu – lek ne postoji. Tražite pomoć sa svih mogućih strana, kako biste malo odmorili i odspavali. Ukoliko kasno ležete zbog društvenih mreža ili neorganizovanosti – isključite telefon i isplanirajte drugačiji dan (koliko god je to moguće). Čak i beznačajne sitnice mogu oduzeti mnogo vremena.

Nemojte biti baš toliko neodgovorni. Koliko li Vam samo vremena ode na traženje onog jednog papira među gomilom na stolu? Nađite vremena za bolju organizaciju i slaganje, jer ćete kasnije sve teže i teže obavljati posao.

Sećate se kad su nam naši roditelji govorili: „Uradi odmah domaći i posle si slobodan!“ Isto pravilo važi i na poslu: prvo obavite one stvari koje Vam se ne rade. Što ih duže budete odlagali, biće Vam teže, a stres će samo rasti. Ostatak radnog dana ostavite za ono što Vam ne pada teško. Videćete ogromnu promenu.

Ukoliko imate lošu atmosferu koja je vezana za međuljudske odnose, malo ćete se teže izvući. Ali, ništa nije nemoguće. Sve nesporazume pokušajte da rešite ozbiljno i zrelo, jer provodite jednu trećinu dana sa kolegom ili koleginicom kojeg/koju ne volite. Ako problem ne možete rešiti zdravom komunikacijom, onda pribegnite izbegavanju ogovaranja, manipulacije i slično.

Zbog čega biste se Vi spuštali na nivo koji nije Vaš? Zbog čega bi Vam neko nevažan remetio dan i život? Kada ljudima date do znanja da Vas ne pogađaju određene stvari, oni prestanu to da rade.

Naravno, ukoliko je situacija ozbiljna i na bilo koji način remeti Vaše svakodnevno funkcionisanje, učinite sve što je u Vašoj moći kako biste problem rešili. Ponekad čak ni najveća moguća plata nije vredna Vašeg nerviranja, nespavanja ili lošeg zdravlja. Situaciju procenite sami i na miru donesite odluku. Potražite pomoć partnera, prijatelja ili neke stručne osobe.

Zapamtite da nikog ne možete menjati protiv njegove volje. Umesto toga, razmislite šta Vi možete promeniti kod sebe, kako biste se osećali bolje. Ne očekujte rezultate preko noći. Potrudite se kako biste se bolje osećali.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor