izborite-se-sa-pitanjima-koja-ne-prestaju

Izborite se sa pitanjima koja ne prestaju

Koliko puta ste želeli ili bili grubi prema deci zato što su stalno postavljala jedno te isto pitanje? Koliko puta ste se zamislili šta da im odgovorite, jer imaju samo tri godine, pa ne znate da li je u redu da im kažete istinu ili da izmislite?

Dečija radoznalost je prirodna i te kako poželjna. Pomoću nje deca uče o svetu koji ih okružuje. Ukoliko budete grubi ili im stalno govorite da ćute i da su dosadna, napravićete veliku štetu njihovoj prirodnoj potrebi za znanjem. A onda ćete se buniti kada više ne budu želeli da pričaju o svemu sa Vama.

Udahnite duboko, brojite do deset i imajte strpljenja. Evo kako pravilno da razgovarate  i odgovarate na pitanja koja ne prestaju ukoliko želite da izgradite i sačuvate bliskost sa detetom:

Ukoliko negde idete kolima, ugasite radio kada razgovarate sa njima. Nema potrebe da se nadvikujete. Dete Vas pola neće čuti, a onda će pitanje postaviti ponovo. Vi ćete pokušavati da čujete pesmu, da se koncentrišete na vožnju, a deca će Vas samo iritirati. Neka Vam dete i njegova radoznalost budu prioritet.

Ostavite pranje sudova na trenutak. Složićete se, mnogo se prijatnije osećate dok neko razgovara sa Vama i uspostavlja kontakt očima. Ukoliko obavljate kućne obaveze dok odgovarate, šaljete poruku da Vam je trenutno to važnije. Ostavite sve obaveze na deset minuta. Sednite sa detetom i odgovorite mu na sva pitanja. Kasnije će se ono zaigrati, a Vi pozavršavajte ostatak.

Prilagodite odgovore njihovom uzrastu. Na većinu pitanja ćete znati odgovor. Nemojte da komplikujete. Kada završite diskusiju, proverite koliko Vas je dete razumelo i šta je naučilo. Na taj način ćete biti sigurni da ste dobro objasnili.

Ukoliko nešto ne znate, nemojte izmišljati. Slobodno priznajte. Kažite da ćete proveriti kasnije, pa ćete im odgovoriti. Ili istražite zajedno po internetu i enciklopedijama. To je način da provedete kvalitetno zajedničko vreme.

Iskoristite svaku priliku. Malom detetu je mnogo lakše da uči na konkretnom primeru. Dok šetate, nailazite na cveće. Iskoristite priliku i učite ga bojama ili vrsti cveća. Dete će mnogo brže naučiti na taj način.

Na ovaj način ga možete učiti i o opasnim situacijama. Na primer, videli ste dete koje samo pretrčava ulicu. Objasnite mu da je to veoma opasno i da se pre toga mora uveriti da nema motornih vozila ili bilo koje druge opasnosti. Tek tada može bezbedno preći ulicu.

Možda ste očekivali drugačije savete. Dečija pitanja zaista ne prestaju i ponekad je veoma teško izboriti se sa njima. Vama ova situacija može izgledati naporno. Ali, pre nego što se iznervirate, recite sebi da je dečija radoznalost sasvim normalna i da radite u najboljem interesu Vašeg deteta. Sigurno ne biste voleli povučeno dete koje se plaši sopstvene senke. U tom slučaju bi mu privikavanje na svet veoma teško palo. Samo se naoružajte strpljenjem.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterap

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor