Ukoliko ste u mogućnosti, dovedite dete na svoj posao!

Složićete se – previše radimo! Sve manje viđamo svog partnera i decu. Svi imamo brojne obaveze! Pretrpavamo sve ukućane! Sve je više dodatnih aktivnosti, a sve manje vremena koje ćemo spontano i opušteno provesti sa sopstvenom porodicom.

Pošto ni sami ne volimo to što smo, gotovo tokom celog dana, odvojeni od dece i partnera, imamo negativan stav prema poslu kojim se bavimo. Trudimo se da o njemu ne pričamo kada dođemo kući. Trudimo se da sve te probleme i prepreke ostavimo u svojoj kancelariji.

Ne treba ni u tome preterivati. Naravno da nećete svoju decu opterećivati svim problemima i dešavanjima na poslu. Nećete im preneti da Vam šef daje previše obaveza ili da su odnosi među zaposlenima veoma zategnuti. Naravno da im nećete pričati o tome ceo dan. Ali, s’vremena na vreme podelite koju informaciju i na ovu temu.

Pričajte im čime se bavite. Prenesite im ljubav prema Vašem poslu. Setite se zbog čega ste počeli da se bavite ovim i zašto ste izabrali baš to zanimanje. Neki lepi razlozi, osim novca i zarade, sigurno postoje. Što je najvažnije, prenesite svojoj deci kako izgleda Vaš dan kada niste sa njima. Njima će to značiti. Znaće da i dalje mislite na njih, ali morate da zaradite platu.

Prenesite im poruku  o odgovornosti. Ispričajte koliko je važno da budu vredni i radni. Objasnite im da ništa neće pasti sa neba i da sami moraju da se potrude kako bi radili ono što vole, a ujedno i zarađivali novac od toga. Naučite ih da nikada ne trebaju odustati i da se konstantno moraju boriti za sebe i sopstvene želje.

Zato, ukoliko ste u mogućnosti, dovedite dete na svoj posao. To ne treba biti čitavo radno vreme. Pokažite im neke zanimljive stvari samo na sat vremena. Zamolite šefa da Vam omogući neku kratku prezentaciju. Možete povesti i nekoliko njegovih vršnjaka sa kojima se najviše druži u vrtiću ili školi. Ili, ukoliko imate prostora za to, povedite celu grupu ili odeljenje.

Održite kratko i jasno predavanje o tome čime se bavite. Ali, vodite računa da ono bude prilagođeno njihovom uzrastu. Uključite i kolege u ovu priču.

Dozvolite Vašem detetu da Vas upozna. Sigurno će biti ponosno na svog tatu ili svoju mamu, čime god se bavili. Prenesite im ljubav prema radu još dok su mali. Ne zaboravite – Vi ste njihov uzor. Ukoliko svojim ponašanjem ili stavom pokazujete da ne volite to što radite i sama deca će imati takav stav. Vodite računa da ih naučite da nije sramota raditi bilo koji posao! Ljude ne delimo po tome koliku platu imaju, koju školu su završili ili na kojoj su vodećoj poziciji! Imajte to na umu kada im pričate o svom poslu. Teta koja čisti kancelariju nije ni malo manje vredna od Vas.

Učinite to isto i sa svojim partnerom. Sigurno se jedva viđate. Možda Vam je radno vreme totalno neusklađeno, ali morate tako. Zbog toga, održavajte bliskost. Nemojte čuvati svoj posao kao neki drugi svet. Prepričavajte mu probleme, prepreke i zanimljivosti. Nemojte misliti da time opterećujete svog partnera. Stalo mu je do Vas. Želi da Vam bude podrška. Dozvolite mu to!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor