u-cemu-nikako-ne-smete-popustiti-svom-detetu

U čemu nikako ne smete popustiti svom detetu?

Svi znaju koliko roditeljstvo, ponekad, može biti naporno i teško. Iako imate plan o vaspitanju svoje dece, pravila i granice koje ste postavili, ipak se s’vremena na vreme desi da popustite. To je normalno. Međutim, kada su u pitanju sledeće situacije popuštanja nema:

Dete Vas je udarilo. Zaista se desi da se dete, tokom igre, zanese. Ukoliko Vas slučajno udari, skrenite mu pažnju na to, ali nemojte od toga praviti problem svetskih razmera. Međutim, ukoliko Vas dete udari namerno i to besno zato što nešto nije po njegovom – morate reagovati! Ne smete dopustiti da Vaše dete pomisli da je to u redu! Danas će Vas udariti jer mu niste kupili omiljenu igračku. Šta će biti kada napuni četrnaest godina i otrgne se u potpunosti Vašoj kontroli?! Sutra će isto tako udariti svog vršnjaka, vaspitačicu ili učiteljicu u školi… Nasilje nije adekvatan odgovor ni u jednoj situaciji. Naučite Vaše dete tome dok je malo. Kasnije će biti kasno!

Dete Vas ne poštuje. Razgovara sa Vama kao da ste mu drugar. Viče na Vas kada je ljuto. Reaguje neprimereno. Mršti se. Govori Vam ružne reči. To ne možete dopustiti. Vi ste roditelj. Brinete se o svakoj njegovoj želji. Nema potrebe za bilo kakvim ružnim stavom. Ukoliko pomislite da je ovo samo faza, pa ne budete adekvatno reagovali, dete će nastaviti sa Vama da razgovara na ovaj način. Da li to želite? Vi ste autoritet i morate mu objasniti šta se sme, a šta ne sme. Budite uporni. Svojim primerenim ponašanjem mu pokažite kako se treba ponašati. Ali, ukoliko pređe bilo kakvu dozvoljenu granicu – reagujte! Ne ostavljajte problem da se rešava sam od sebe!

Dete Vas ne konstatuje. U mlađem uzrastu dete se može zaigrati i zaista ne obraća pažnju na ono što pričate. Ukoliko mu uputite neki zahtev, vodite računa da Vas ono čuje. Nemojte ga puštati zato što se njemu nešto ne radi ili ga mrzi. Ukoliko se zaigralo, čučnite kako biste mu bili u visini očiju, prekinite ga u određenoj aktivnosti, budite sigurni da Vas je pogledalo u oči i ponovite svoj zahtev. Nema potrebe za svađom ili vikom, ali dete mora naučiti da Vas sluša. Ukoliko mu u tome stalno popuštate, doći ćete u sitiaciju da pričate zidovima. Ne želite da budete takav roditelj, zar ne?

Bacakanje i vrištanje u prodavnici zbog omiljene čokolade. Zajedno ste u kupovini. Dete traži omiljenu čokoladu. Govorite mu da je danas već pojelo slatkiš i da ne možete da mu je kupite. Ono pravi dramu. Svi Vas gledaju, dok Vam dete vrišti ili se baca po podu. Vi mu kupujete čokoladu, jer Vas je sramota tuđih pogleda. Ogromna greška. Ukoliko Vam se ovo dogodi istog trena izađite napolje i krenite kući. Nemojte mu ništa kupiti. Objasnite mu da na taj način ne može ništa dobiti. Budite odlučni. Ukoliko popuštate u ovakvim situacijama, samo ćete produžiti i učvrstiti njegovu nameru i manipulaciju. Budite pametniji.

Svako dete će pokušati da probije granice. Radoznalo je. Želi da vidi šta bi se dogodilo. I to je normalno. Ali, od Vaše reakcije zavisi ishod priče. Ukoliko mu popuštate, ono će nastaviti po svom sve dok Vas ne sruši sa litice. Ukoliko mu kažete i pokažete da je određen način ponašanja nedozvoljen i u tome istrajete, dete će shvatiti da nema kud.

Niko nije rekao da je roditeljstvo lako. Ponekad ćete biti izmoreni. I popustićete detetu. Na primer, dozvolićete mu da pojede sladoled. Izaberite bitke koje ćete voditi. Postoje one u kojima nikako ne smete popustiti.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor