sta-vam-moze-unistiti-adekvatnu-komunikaciju-sa-partnerom

Šta vam može uništiti adekvatnu komunikaciju sa partnerom?

Različite smo ličnosti. Potičemo iz različitih porodica i imali smo poprilično drugačija životna iskustva. Sve to čini da partneri formiraju različite stavove po pitanju istih stvari. Zbog toga je, ponekad, teško iskomunicirati ideje, želje i interesovanja oko kojih se sukobljavamo. Šta Vam nikako ne može pomoći da ostvarite otvorenu i pravilnu komunikaciju sa svojim partnerom?

Obostrano optuživanje. Ukoliko samo optužujete jedno drugo, Vi se, zapravo, ne slušate! Svako govori samo ono što mu smeta! Umesto da radite na traženju rešenja, vi se još više uvlačite u problem! A stvarate i nove! Povređujete jedno drugom osećanja. Ne razmišljate o potrebama svog partnera, već samo o vlastitim!

Želite da budete u pravu. Pa dobro, možda je lep osećaj! Ali, šta time dobijate?! Da li rešavate problem? Da li će Vam zaista biti lakše ili je to samo rezultat Vašeg ogromnog ega? Da li će Vas partner više ceniti, misliti da ste pametniji ili popustiti u svađi? Verovatno neće. Samo ćete stvoriti veće nezadovoljstvo, a problem će i dalje biti tu…

Izbegavate odgovornost. Koliko imate godina? Da li mislite da je svaka Vaša reakcija na mestu? Da li znate da i Vi imate svojih mana? Kada ste u vezi ili braku, onda se ne takmičite. Vaš partner Vam nije protivnik. Neće Vas manje voleti ako priznate da ste pogrešili. Zato, prestanite sa prebacivanjem loptica. Prihvatite svoj deo odgovornosti i pronađite rešenje zajedničkim snagama!

Ređate izgovore. Niste rekli istinu svom partneru. Svoj čin objašnjavate suludim idejama: „Nisam htela da te povredim. Znao sam da ćeš se iznervirati. Nisam hteo da brineš.“ Možda sve ovo i jeste tačno, ali da li izgovori rešavaju Vaše probleme ili samo nastaju veći?

Igrate igre. Hm. Manipulacija je veoma opasan i klizav teren kada se radi o partnerima. Ne date na sebe. Držite glavu iznad vode. Pravite se da ste neko drugi. Ponekad na pokvaren način dobijate ono što hoćete. Da li stvarno želite da zasnivate iskrenu vezu na takvim prljavim igrama? Kako se osećate posle toga? Da li ste zaista pobedili?

Potiskujete osećanja. Ne želite da kažete ili pokažete ono što osećate. Krijete nezadovoljstvo. Dokle ćete tako moći? Šta time dobijate, osim čira na želucu? Da li je, u tom slučaju, partner kriv za ono što nije ni znao? Verujte, čak se ni u dugogodišnjem braku ništa ne podrazumeva. Otvoreno saopštite ono što imate. Druga strana Vam ne može čitati misli koliko god dobro da Vas poznaje.

Ne uvažavate svog partnera. Možda Vaša supruga jeste osetljive prirode. Možda zaista nemate velike probleme. Ali, to ne znači da je ne trebate uzeti za ozbiljno. Bez obzira šta ih je izazvalo i koliko je to ozbiljno, njena osećanja su tu. Zato, vodite računa da ih uzmete u obzir, čak i ako se Vi ne osećate tako ili smatrate da je sve u najboljem redu.

Vodite računa da nikad ne ostavljate probleme nerešenim, koliko god teški bili. U suprotnom, samo ćete ih taložiti i doći do tačke kada nećete moći dalje. Godine koje ste proveli sa partnerom će samo pući i niko Vam više neće pomoći. Zato, batalite dečije ponašanje. Budite zreli i odgovorni kada komunicirate.

O. B.

diplomirani psiholog

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor