da li je vas partner emotivan ili samo nestabilan

Da li je Vaš partner emotivan ili samo nestabilan?

Žene su oduvek želele muškarca sa kojim mogu otvoreno i dugo da razgovaraju, koji pokazuje svoje emocije i ne boji se da zaplače. Kada se to desi ponekad, sasvim je u redu. Ali, ukoliko se to dešava često i imate osećaj da ste njegov psihoterapeut, a ne partner, stvari krenu nizbrdo.

U početku Vam prija to što je drugačiji od svih koje ste do sada upoznale. Ali, vremenom njegovi stalni problemi počinju da Vas guše. Teško mu je na poslu, sa prijateljima, niko ga ne razume… Shvatate da razgovarate samo o njemu. Vi ste uvek osoba koja daje savete, pruža podršku i u neku ruku predstavljate stub oslonca bez kojeg on ne može.

Što ga više upoznajete, shvatate da on i nema baš mnogo prijatelja. Zapravo, nema ni jednog. Svi u njegovoj okolini beže od njega. Smatraju da je naporan, težak i samoživ. Od Vas stalno zahteva da budete sami i ne dovodite svoje društvo. On nema potrebu za druženjem. Želi Vas samo za sebe.

Želele ste partnera kojem je stalo do Vas i odnos u kojem ćete davati i uzimati. Ali, niste želeli malo dete koje ne može da napravi ni jedan korak samostalno, ukoliko to prethodno ne proveri sa Vama. Sasvim je normalno da partneri razgovaraju o svemu i zajednički donose važne odluke. Ali, to ne znači da neko od njih ne može biti samostalan i funkcionisati u realnom životu bez ovog drugog. On zapravo želi Vaše vođstvo, jer drugačije ne zna da funkcioniše.

Kada malo bolje razmislite, nekako ste uvek bili tu za njega. Međutim, kada ste se Vi našli u bilo kom problemu, sve prepreke ste rešavale same. Možda Vam je trebala koja reč utehe ili vetar u leđa, ali nekako ste opet završili u priči o njegovom teškom detinjstvu i surovosti života. Vremenom shvatate da je on samo sebičan. Stalo mu je samo do sebe i svojih problema. Nije razvio empatiju i ne može da se stavi u tuđu kožu. Njegovi problemi su najstrašniji i najgori.

U redu. Svako od nas može imati neki teški životni period. Tada nam je zaista neophodna pomoć prijatelja, porodice i partnera. Ali, ukoliko ovakav način veze počinje da Vas guši, prekinite je na vreme. Nema potrebe za zavlačenjem i glumom. Kvalitetna emotivna veza se bazira na uzajamnom davanju i uzimanju, saradnji, podršci i razumevanju koje pružaju obe strane. U suprotnom, to nije kvalitetna veza, već samo privid.

Ukoliko pokušate da raskinete, ova osoba će Vam veoma vešto nabiti na nos osećaj krivice. Ispašćete grubi, neprijatni i bez srca. Međutim, vratite film unazad. Koliko puta ste bili tu za njega? Da li je on bio tu za Vas? Da li ste dobili ono što ste dali? Nema potrebe za patetikom. Ukoliko znate da u ovoj vezi nema budućnosti za Vas, ne dozvolite manipulaciju. U vezi se ne ostaje iz sažaljenja, već iz ljubavi. Vreme je da počnete da gledate sebe.

Čak i ako krenete otvoreno da razgovarate o razlozima zbog kojih je veza počela da Vas guši, on to neće razumeti. Njegova istina je drugačija. U njegovoj režiji ćete biti još jedna osoba koja ga je povredila. Uprkos tome, budite iskreni. Recite tačno šta Vam je smetalo. Možda ćete mu na taj način pomoći da u narednoj vezi razmisli i pokuša drugačije.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor