Ne započinjite nikakvu priču…

Složićete se, žene obožavaju da razgovaraju. O svemu. U svakom trenutku. Nikad nisu umorne za priču, bez obzira da li se radi o osećanjima ili različitim događajima koji su se desili tokom dana. I tako bismo mogle satima.

Nakon napornog radnog dana dolazimo kući. Srećemo se sa partnerom i želimo da mu ispričamo sve što se dogodilo. On klima glavom. Nakon našeg monologa koji je trajao najmanje sat vremena, pitamo ga kako je on proveo dan. Njegovi odgovori su obično: „Dobro. Super. Baš sam imao posla. Umorio sam se.“ I to je to. Ukoliko se desi nešto važno, ispričaće nam. Ali, sve ono što se dešava na svakodnevnom nivou, nećete slušati iznova i iznova.

Većini žena se već pali neka od lampica: „Šta mu je? Šta se dogodilo? Zbog čega je neraspoložen? Šta ga muči? Da li ima neki novi problem?“ Prevrćemo sve moguće i nemoguće opcije u glavi. A istina je, u većini slučajeva, veoma jednostavna – Vaš partner je samo umoran. Želi malo da se opusti i ne razgovara ni o čemu. Želi da se isključi na pola sata i pogleda neku emisiju ili kratku seriju. I ništa više se ne krije iza toga. Kada prođe tih pola sata, on je ponovo onaj stari.

Kada dovoljno dobro upoznate svog partnera, prepoznaćete ovaj momenat. Shvatićete da je sa njim, zapravo, sve u redu. Samo mu treba momenat tišine kada želi da se opusti, ne razgovara, ne razmišlja… Iako to nama ženama izgleda neshvatljivo, jer čini mi se da razmišljamo i dok spavamo. Ne gasimo se. Nikada.

Morate priznati da je u nekim momentima zaista potrebna određena vrsta pauze ili tajm auta. Naročito muškarcima. Nismo isti. Drugačije funkcionišemo. Na različite načine rešavamo probleme i prepreke. Ako želite da Vas partner drži kao malo vode na dlanu i da poštuje sve Vaše potrebe i želje, morate i Vi učiniti to isto.

Vodite računa o tome kako se Vaš partner oseća. Neki razgovori zaista trebaju sačekati bolji trenutak. Ne kažem da trebate odugovlačiti danima, ali ozbiljnu temu ne započinjite umorni ili pospani. Sami procenite hitnost situacije. Neće se dogoditi ništa strašno ako razgovor o rati kredita odložite za sat vremena.

Koliko puta ste se posvađali ili se niste složili samo zato što ste problem želele odmah da rešite? Istog trena. Niste imali osećaj za trenutak. Na primer, zovete svog supruga dok je na poslu. On je u ogromnoj gužvi, ne zna šta će pre. A Vi pričate o nekoj, ne tako važnoj temi, koja je mogla da sačeka i povratak kući. I tada kreće čuvena rasprava: „Ne slušaš me?! Zar ti nije važno ovo u čemu pričam?! Nisi ni malo zainteresovan! Ništa te ne zanima! Sve moram sama!“

Poštujte njegov način. Možda je Vama, kao ženi, potrebno mnogo priče. Međutim, muškarci probleme rešavaju u tišini. Toliko se koncentrišu na njih da mogu izgledati odsutno ili čak izgubljeno. Tada ga pustite. Nemojte početi sa hiljadu pitanja, koja će se na kraju završiti raspravom. Pustite ga da sam pohvata sve te konce. Čim se završi njegov misaoni proces on će Vam doći i ispričati sve što je važno.

Ženama je veoma poznat koncept multitaskinga. Dok odmarate – planirate šta ćete obući, šta ćete spremiti za večeru i šta sve trebate da radite narednog dana. Kada muškarac odmara, on radi samo to – odmara. Isključi se iz sveta (na primer, kada gleda televizor on ne vidi i ne čuje ništa što se događa oko njega). Zato, imajte na umu koliko smo različiti i imajte razumevanja za tuđe potrebe. Vaš partner će to mnogo ceniti.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor