Kako se vaš mališan ponaša kada je sa nekim drugim?

Sigurno ste čuli sledeće priče: „Bože, on je drugo dete kada je kod nas. U vrtiću se ne ponaša tako. Kod nas nije ovako hiperaktivan. Kod nas lepo jede.“ Situacija može biti i obrnuta. Vaše dete može biti mirno kod kuće, a „odlepiti“ kada ga čuvaju baka ili deka (što je i češće). Međutim, Vaše dete može pokazivati i ogroman strah ili plakati kada se nalazi na čuvanju kod nekog drugog. Situacija ima zaista mnogo.

Najčešće je dete najslobodnije kod kuće. Tu je na svom terenu i oseća se sigurno. Ima beskrajnu pažnju svojih roditelja. Ali, ima i slučajeva kada je dete kod kuće mirno, a podivlja sa drugima. Ovo se dešava ukoliko su roditelji suviše strogi prema njemu.

U vrtiću ili školi vlada drugačija atmosfera. Dete se mora prilagoditi vršnjacima i zadacima koji se od njega traže. Uz to, ima i primer svojih drugara. Zato se može desiti da bolje jede u vrtiću, jer vidi da svi njegovi drugari lepo jedu. Ono prihvata pravila grupe.

Baka i deka obično služe za rušenje svih pravila i rutina. Popustljiviji su prema detetu, svaki delić pažnje je usmeren ka njemu, a ono to i te kako koristi. Nemojte misliti da su deca mala za manipulaciju. Ovu veštinu uče od samog rođenja. Pitanje je samo kako ćete reagovati na njegove potrebe, prohteve i želje.

Poželjno je da se svuda manje više koriste slična pravila, kako bi dete zaista naučilo šta se sme, a šta ne sme. Kod razvedenih parova čiji se vaspitni stilovi jako razlikuju postoji veliki problem.U jednoj kući mu se nešto dozvoljava, u drugoj ne. Dete tada postaje zbunjeno. I može burno reagovati na svaku promenu ili pravilo koje se pred njim postavi.

Isto tako, dete može reagovati i ispoljavanjem straha na bilo koji način. Jedno će se povući, drugo plakati, a treće će biti besno i agresivno. Tada se ozbiljno zapitajte u čemu je problem. Na primer, ukoliko su roditelji razvedeni, dete možda ne želi da ide kod tate. Možda pričate loše o svom bivšem suprugu, zato što ste još uvek besni i povređeni. Možda Vaš bivši suprug priča loše o Vama. Primera i situacija ima mnogo. Sigurno da postoji opravdan razlog Vašeg razvoda, ali gledajte da što manje naškodite svom detetu. Bez obzira na uzrok razlaza, Vi ste i dalje roditelji koji moraju brinuti o najvažnijoj stvari – zajedničkom detetu.

Nemojte pomišljati da je dete malo za određene stvari. Većina odraslih misli da je dete malo i da ne primećuje svađu, viku, popuštanje ili strogoću. Dete i te kako ume da proceni kako i gde može da se ponaša. I to se ne događa slučajno. Uvek se dešava sa određenim razlogom. Ukoliko je malo nevaljalije kod deke i bake, znate da nije ništa strašno. Međutim, ukoliko pokazuje ozbiljne znake uznemirenosti kada se nađe na određenom mestu, ozbiljno ga shvatite i ispitajte stvar.

Posmatrajte svoje dete. Najbolje ga poznajete. Možda je u pitanju samo hir ili bezobrazluk, ali ako se situacija ponavlja – zastanite i razmislite šta ne valja. Zaštitite ga od negativnih uticaja.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor