Da li ste se drastično promenili zbog svog partnera?

Promena je teška. Ona iziskuje mnogo truda, jer je u suprotnosti sa svim onim što smo do sada znali ili radili. Većina ljudi ih se plaši i o njoj uvek govori u  negativnom kontekstu, sa puno anksioznosti i nesigurnosti. Lepša nam je naša ušuškana svakodnevnica, bez obzira koliko stresna bila za nas.

Kada započinjemo ljubavnu vezu i nastupi faza zaljubljenosti, spremni smo da učinimo sve. Imamo toliko volje i snage. Nismo umorni ni u jednom trenutku. Ukoliko partner želi da nas vodi na koncert na koji, inače, nikad ne bismo otišli, kažemo: „Što da ne?! Možda će mi se svideti. Vreme je da se malo aktiviram i uradim nešto drugačije.“

Međutim, ta faza kad tad prođe, a mi se vraćamo na naš uobičajeni kolosek. Zašto? Zato što smo to jednostavno mi. Želimo da radimo ono što volimo. Uživamo u nekim malim momentima koji nas čine srećnim. I naš partner nas prihvata. Iako su mu čudne određene navike, on ih prihvata kao deo nas. Međutim, to nije uvek slučaj…

Možda ste naišli na partnera koji je od Vas uvek tražio još. Počeli ste sa jednom promenom, stigli do dvanaeste, a on je tek počeo da Vas menja. Nije mu se svidela Vaša frizura, pa ste je promenili. Onda je želeo da imate drugačiju boju kose, drugačiji hod, oblačenje, ponašanje kada ste u društvu… Možda Vam je predložio da se malo ugojite ili smršate, upišete neki kurs, jezik, ples… Nije mu se svidela ni muzika koju slušate, ni filmovi koje gledate… A ti časovi slikanja koje pohađate, po njemu su gubljenje vremena…

Nemojte me pogrešno shvatiti. Važno je da budete svesni svojih mana i postanete bolji. Važno je da se razvijate i napredujete zajedno sa svojim partnerom. Promene nisu loše. Poželjne su. I kada pogledate kakvi ste sad, a kakvi ste bili pre deset godina, shvatićete da postoje ogromne razlike. Ali, one su rezultat različitih uticaja, iskušenja, prijatnih ili neprijatnih situacija i različitih emocija kroz koje ste prošli.

Te promene su bile obostrane. Menjali ste se Vi, ali se menjao i Vaš partner, kako biste imali bolji i kvalitetniji odnos, otvoreniju komunikaciju… Shvatili ste da postoje neke sitnice na koje niste bili ponosni. Ukoliko su bile prepreka Vašem odnosu, Vi biste poradili na njima.

Ali, Vi ste i dalje Vi. Niste se promenili do same srži. Ostavili ste 90% Vaše ličnosti i Vašem partneru se dopadate baš takvi kakvi ste. Ukoliko to nije slučaj, zapitajte se pored kakvog partnera živite. On ima neku idealnu sliku u koju se Vi ne uklapate. I nikad nećete, jer će uvek naći nešto novo što bi želeo da bude drugačije.

Takav partner Vas ne ceni dovoljno. Takav partner ne voli Vas, već njegovu nerealnu sliku o osobi sa kojom treba da bude. Njemu nikad neće biti dovoljno ono što Vi uradite ili kažete. Tražiće još. Svaki put. A Vi ćete se umoriti od toga. Jednog dana ćete se pogledati u ogledalo i zapitaćete se ko je ta osoba. Shvatićete da ste činili sve kako biste usrećili njega i pri tom, u potpunosti, zaboravili na sebe. Šta je sa Vašim potrebama i željama? Da li ste se i jednog trenutka menjali zbog sebe?

Volite i poštujte sebe! To nije sebičnost, već nužnost! Budite ono što jeste! Ako se to nekom ne sviđa, šta Vi tu možete? Ni Vama se ne sviđa baš svaka osoba koju ste upoznali. Sa nekima ste se veoma brzo pronašli, druge ste izbegavali od samog početka. Sigurno postoji razlog za to. Budite svoji i ne dozvolite da Vas neko ubedi u drugačije!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor