Rečenice koje nikad ne smete reći svom partneru!

U svakom braku povremeno dolazi do manjih ili većih svađa i rasprava. Tada nas preplavljuju emocije i možemo izgovoriti nešto što uopšte ne mislimo. Zapravo, koliko god voleli našeg partnera, u tom trenutku želimo da ga povredimo i stvari nateramo na našu vodenicu. Vodite računa, manipulacija nikad zaista nije rešila neki bračni problem.

Kada vidimo da nemamo izbora i shvatimo da ne možemo postići ono što smo naumili, neki od nas mogu izgovoriti rečenicu koja zauvek može poljuljati kvalitet braka: „Želim da se razvedem!“ Ova rečenica može uzrokovati nepopravljivu štetu. Da, možda ćete zaplašiti svog partnera, ali Vam to sigurno neće rešiti probleme koje imate. Možete toliko povrediti svog partnera, da Vam to nikad neće zaboraviti. Ukoliko ovu rečenicu govorite u svakoj svađi, Vaš partner može pomisliti da to stvarno i želite, iako to nije slučaj. Na kraju ćete sebi napraviti još veći problem. Ukoliko poželite da izgovorite ovu rečenicu, igrizite se za jezik ili izbrojte do deset. Smirite se i počnite stvarno da rešavate postojeći problem!

„Zapravo, nikad nam i nije dobro išlo!“ Ne izgovarajte ovu rečenicu, čak i kad imate najveće probleme sa partnerom. Sigurno ste imali period kada ste bili zaljubljeni, zadovoljni i stabilni u svom bračnom odnosu. To što Vam ne ide u poslednje vreme, ne znači da je čitav period trajanja braka bio promašaj. Usredsredite se na postojeći problem, a ne na to ko će koga više povrediti!

„Eto vidiš, rekla sam ti!“ Kada Vaš partner doživi neuspeh bilo koje vrste, oseća se grozno. Tada zaista ne želi da mu trljate o nos pogrešne poteze koje je povlačio! Umesto toga, saslušajte ono što ima da kaže. Iako ste možda predvideli takav završetak, bili ste uz njega i podržavali takve odluke. Čak i ako niste, Vašem partneru je dovoljno teško i bez ove čuvene rečenice!

„Nisam ni očekivala bolje od tebe!“ Da li želite da bacite samopouzdanje Vašeg partnera u provaliju?! Sigurno ne želite! Vaš partner možda ponekad donese neku nesmotrenu odluku. Ali, to ne znači da to čini čitav život! Na kraju krajeva, ni Vi niste savršeni. Kako biste se osećali kada bi Vam neko izgovorio ovu rečenicu usled neuspeha koji ste doživeli?!

„Isti si kao tvoj otac/Ista si kao tvoja majka!“ Bez obzira koliko volimo svoje roditelje, uvek postoji onaj generacijski jaz. Svako od nas poznaje mane svojih roditelja koje nam izuzetno idu na živce. Zbog toga ne želimo da čujemo bilo kakvo poređenje sa njima, čak iako u tome obično ima puno istine.

„Ne verujem ti!“ Ukoliko nema poverenja, na čemu se bazira Vaša veza? Bez obzira što Vam je sve ostalo „divno“, ukoliko nema poverenja, Vaša veza je unapred osuđena na propast. Umesto toga, sednite i iskreno razgovarajte o svemu što Vas muči.

„Nije ti stalo do našeg braka!“ Iako postoje brojne prepreke koje nam onemogućuju da provedemo mnogo zajedničkog kvalitetnog vremena, ova tvrdnja sigurno nije na mestu. Možda Vaš partner radi ceo dan ili ne zna kako da Vam pokaže osećanja, ali to ne znači da mu nije stalo. Razgovarajte o tome šta Vam nedostaje i kako da pronađete više vremena za Vaš brak.

Naučite da kontrolišete svoje emocije. Nemojte izgovarati ono što ne mislite. Pronađite drugačiji način da iznesete sve probleme i negativne emocije koje Vam ne daju mira. Ne morate povrediti svog partnera da biste se Vi osećali bolje, jer je to zadovoljstvo kratkog veka. Posle njega uglavnom sledi osećaj krivice. Umesto da pronađete rešenje, Vi stvarate nove. Promislite pre nego što ćete išta izgovoriti, jer Vam partner možda neće oprostiti!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor