Da li vaše dete ima mišljenje i o najmanjim sitnicama?

Da li spadate u one roditelje koji zavide svojim prijateljima čije je dete uvek mirno, poslušno i povučeno? Svoje roditelje sluša šta god da mu kažu i svoje zadatke radi bez ijednog prigovora. Za razliku od njega, Vaše dete ima mišljenje o svemu. Ono nije bezobrazno, niti bahato, ali na svaku temu koju započnete ima šta da kaže. Ono je samostalno, zna zašto nešto treba ili ne treba. Kada mu kažete da uradi domaći zadatak, ono Vas obasipa govorom jednog malog filozofa…

Roditelji ovakve dece su pod mnogo većim stresom, međutim veoma rano nauče da su saradnja i komunikacija jedan od osnovnih načina pravilnog vaspitanja. Nije u pitanju nedostatak granica ili doslednosti. Jednostavno, ova deca već na ranom uzrastu imaju svoj karakter. Isrpljuju Vas argumentima i činjenicama. Kada razgovarate sa njima, nemate utisak da su deca, već odrasli ljudi. Dok Vi ludite i smatrate da je roditeljstvo jedan od najnapornijih poslova na svetu, pročitajte i pozitivne strane koje će se javiti znatno kasnije:

Deca koja veoma rano pokazuju svoje mišljenje i o najmanjim sitnicama, obično odrastaju u odlučne osobe koje znaju šta žele. Ne boje se rizika. Prodorna su. Neće se zadovoljiti mrvicama, već će uvek težiti tome da postignu više.

Ona su hrabrija od drugih. Ne plaše se da prate svoje želje i snove. Ne odustaju nakon prve prepreke, već zasuku rukave i nastavljaju dalje. Isprobavaju hiljadu načina dok ne dođu do rešenja. Veoma su uporna.

Fokusirana su na ono što rade. Ne dozvoljavaju da im neka lepršava stvar odvrati misli. Kada nešto započnu, to i završe. Ali, samo ukoliko ih interesuje. Inače, neće Vam pomoći ni sva čarolija ovog sveta da ih naterate da rade nešto što ne žele.

Uvek će tražiti slobodu izbora. Zahtevaće i od Vas i od drugih da učestvuje u donošenju važnih odluka. Najviše će ga povrediti ako mu kažete: „Ti si samo dete!“ Ono sebe već odavno smatra odraslom osobom, iako još uvek to nije. Nikad Vas neće bezpogovorno slušati. Za sve mora postojati dobar i jak razlog i zahtevaće objašnjenje.

Neće tako lako pasti pod nečiji uticaj, pa čak ni pod uticaj vršnjaka u pubertetu. Zbog toga će tri puta promisliti da li želi da proba cigaretu ili bilo koju vrstu droge. Ne trebate se bojati da će ga društvo nagovoriti na nešto što ne želi.

Aktivna su. Žude za avanturom. Nemate strah da će bilo šta korisno i vredno samo proći pored njih. Oni će to ugrabiti kako god znaju i umeju. Imaju visok standard po mnogim pitanjima. Perfekcionisti su. Žele da vode glavnu reč, te zbog toga mnogi od njih postaju uspešni u svom poslu. Neki od njih postaju čak i lideri.

Kao roditelji, vodite računa da ih naučite šta je dobro, a šta loše. Naučite ih da Vas poštuju. Naučite ih da budu kulturni i pristojni. Ali, morate prihvatiti da ćete sa takvom decom uvek pomerati granice. Vaša rečenica: „Zato što ja to tako kažem!“, nikada neće biti dovoljna. Moraćete da iznosite mišljenje, činjenice, obrazlažete, objašnjavate… Budite čvrsti. Ne dozvolite da Vam ovakvo dete preuzme kontrolu iz ruku. Ali, prihvatite ga takvo kakvo jeste i znajte da će ovakvo dete mnogo bolje proći u životu od slepo poslušne dece bez stava.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor