Situacije u roditeljstvu zbog kojih se ne trebate osećati loše

Svi mi želimo biti savršeni roditelji i svojoj deci pružiti savršen život iz bajke. Zbog toga smo brži i od najuspešnijeg sportiste, radimo kao da imamo deset ruku, spavamo samo nekoliko sati tokom noći (koji su uglavnom isprekidani iz najrazličitijih razloga), naučili smo najkraći i najbrži put do vrtića, škole i treninga, dok usput obavljamo još nekoliko stvari…

Međutim, ma koliko voleli svoju decu, ovakav tempo života ostavlja trag. Zbog toga, nemojte biti suviše strogi prema sebi, ukoliko Vam se s’vremena na vreme dese i ovakve situacije:

Umorni ste za igru sa svojim detetom. Celu noć niste spavali jer je Vaše dete imalo visoku temperaturu. Ujutru ste otišli na posao i odradili sve što ste trebali. Došli ste kući, Vašem detetu je mnogo bolje i želi da se igra sa Vama. Vi nemate snage za to. Nemojte se osećati toliko loše ako ga odbijete i pustite da se sat vremena poigra samo ili sa svojim bratom ili sestrom. Lezite na kratko i odmorite. Doći ćete k’sebi i bićete kao novi.

Imate loš dan. Na poslu niste baš blistali. Kuća Vam je u haosu. Deca se svađaju. Posvađali ste se i sa partnerom. Najradije biste vikali na sav glas i pobegli iz svoje kože. Ne brinite. Niste jedini. Svako od nas se ponekad našao u ovakvoj situaciji. Udahnite duboko. Sutra će biti drugačije. Probajte da se opustite. Ako imate pomoć oko dece, možda je bolje da odspavate sat, dva…

Mislite da ste loš roditelj. Toliko se trudite da svoje dete vaspitate na pravi način. Međutim, ono je nemoguće. Kao da su ga u struju uključili. Ne znate više šta da radite sa tolikom energijom. Ne reaguje ni na kazne, ni na viku… Ne raguje na Vas. Kao da niste tu. Uzmite tajm aut. Smirite se i razmislite. Rešenje sigurno postoji. Ali, zbog burnih i negativnih emocija ne možete da doprete do njega. Smirite se i krenite iz početka sa drugačijim pristupom.

Pokazujete nervozu prema svim članovima porodice, iako nisu ni za šta krivi. Sigurno Vam je poznat ovaj scenario. Zapaljivi ste kao šibica. Svi beže od Vas, jer ćete burno reagovati. Važno je da postanete svesni ove situacije, jer ćete se tako najlakše smiriti. Postavite sebi sledeća pitanja: Da li je kraj sveta ako Vam je izgoreo ručak, ne možete da izvadite fleku iz novih dečijih pantalona i sve Vam ispada iz ruku? Možda ćete se iznenaditi odgovorom, ali nije! Izbrojte do deset! Ostavite sve i opustite se uz kafu.

Poželite da pobegnete na jedan dan i od svoje dece i od svog partnera. Da, dobro ste me čuli. Ali, ne brinite. Niste ni loša majka, ni loša žena. Samo Vam se sve skupilo i nemate energije da se borite sa svakodnevnim problemima. Bez obzira kolikoto sebično zvučalo, ponekad je ovo upravo ono što Vam je potrebno. Pozovite baka servis i pobegnite negde na jedan dan. Videćete koliko će Vam nedostajati kako deca, tako i partner!

Važno je da se trudimo da budemo što bolji roditelji. Važno je da smo otvoreni, komunikativni i uvek spremni za učenje novih stvari. Pomenula bih i toliko potrebnu smirenost i strpljivost. Ali, ponekad Vam je dozvoljeno da nemate ništa od ovog. Ponekad Vam je dozvoljeno da pogrešite. I tada, nemojte biti strogi prema sebi. Nemamo svakog dana dovoljnu količinu potencijala da se izborimo sa svim problemima i nedaćama. Tada je samo važno da oprostite sebi i ne opterećujete se danima zbog eventualnog propusta. Dešava se, čak i najboljima! Verujem da ćete dopuniti ovu listu sopstvenim primerima.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor