vise ne razgovarate sa svojim partnerom kao ranije

Više ne razgovarate sa svojim partnerom kao ranije?

Svaki početak je lep, pa tako i brak. Čini Vam se da sve ide spontano, samo od sebe, bez ikakvih ulaganja, a Vama i partneru je prelepo. Čini Vam se kao da poznajete svaki pedalj osobe sa kojom živite. Međutim, posle određenog vremena, zaljubljenost prelazi u neki drugi oblik. Počinjete da živite pravi život koji obuhvata mnoge realne i ozbiljne probleme, a sve to usklađujete sa svojom decom i partnerom. Iako Vam je i dalje lepo, više ništa nije tako bajkovito kao na početku.

Uviđate promenu. Ali, nemate vremena da se njome bavite. Čeka Vas nervozni i zahtevni šef na poslu, rata kredita, pitate se kako finansijski da izgurate mesec, auto se baš sad pokvario, deca su u kolektivu, pa su često prehlađena, a Vi premoreni i neispavani. Zbog svih ovih svakodnevnih problema više niste u euforiji. Prva važna stvar koja strada može biti Vaš odnos sa partnerom…

U početku ste razgovarali o svemu. Imali ste milion tema. Međutim, kako vreme odmiče, tako se većina razgovora svodi na finansije i decu. Sve ono što Vas dvoje zanima ne stiže na red. Imate previše posla oko dece i njihovu rutinu koju morate ispoštovati. Preostalo vreme koristite za obavljanje kućnih poslova…

Stanite! Da li želite ovakav život? Da li Vas iko pritiska i tera puškom? Ili ste Vi zacrtali snove koje morate ispuniti, a niste ni sanjali koliko će biti teško. Postali ste rob. I to svoj. Život je samo jedan. Zbog toga morate naći vremena da u njemu uživate. Uglavnom će to biti vreme sa decom, ali pokušajte da se posvetite i partneru.

Kada ste ga poslednji put pitali kako je? Kada ste poslednji put imali neobavezan razgovor koji ne obuhvata novac, decu ili posao? Kada ste razgovarali o nekom filmu, izlasku, nekom hobiju koji Vas privlači? Setite se Vašeg vremena upoznavanja…Možda je bilo davno…Ali, to ne znači da Vi poznajete svaki skriven detalj Vašeg partnera.

Izmislite neku novu igricu koju ćete igrati barem jednom nedeljno. Zadaci mogu biti različiti i zavisiti samo od Vaše mašte i kreativnosti. Na primer, ispričajte svom partneru najsmešniju stvar koju ste doživeli prethodne nedelje. To ne treba biti komedija dana, ali Vama je možda bila zanimljiva. Ispričajte mu nešto što nikad niste svih ovih godina. Neka se Vaš partner uznenadi. Sigurno je mislio da zna sve o Vama. Pitajte ga ono što nikad niste iz ko zna kojih razloga, a želeli ste.

Prihvatite jednu važnu činjenicu. Ukoliko želite da imate kvalitetan brak i odnos sa partnerom, možda neće sve ići spontano. Možda ćete trebate malo da se potrudite ili s’vremena na vreme pogurate stvari. Ponos Vas neće odvesti nikud. Samo će Vas udaljiti jedno od drugog. A onda ćete, u jednom momentu, imati sledeći izgovor: „Ni on se ne trudi. Nije me nazvala. Nije želeo da reši problem. Stalno ćuti, tako ću i ja. “

I pre nego što trepnete, postajete stranci jer ste suviše ponosni. Ne želite prstom da mrdnete. Ovo je period kada prestajete da poznajete svog partnera u potpunosti. Njega menjaju ljudi i okolnosti. A Vi ne želite da budete deo toga. Razmislite ponovo. Zbog čega više ne razgovarate sa svojim partnerom kao ranije? Uradite nešto kako biste to promenili!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor