Dete pamti porodične navike i tradicije

Svaki roditelj želi najbolje svom detetu. Od njega želimo da napravimo samostalnu i odgovornu osobu. Želimo da mu prenesemo one veštine koje će mu biti potrebne za sreću. To nije nimalo lako. Svet i vrednosti se menjaju iz dana u dan. Ali, postoje određene stvari koje će Vaše dete pamtiti bez obzira gde se nalazi i koliko se svet promenio. To su porodične navike i tradicije koje negujete.

Ukoliko ga svake subote vodite u šetnju i sladoled, njemu će se ova slika urezati u pamćenje. Pamtiće sve lepe trenutke koje je provelo sa roditeljima, bratom ili sestrom. Ukus sladoleda će mu probuditi sećanje na ove subote čak i kad bude imalo 50 godina. Jednog dana će možda biti i hiljadu kilometara daleko od Vas. Ali, proći će pored poslastičarnice koja će imati sladoled koji voli. Uživaće u ukusu i sećanju koje ste mu utkali.

Ukoliko svake godine slavite dečiji rođendan na određen način, njemu će to ostati u sećanju. Znaće koliko ste vremena i truda uložili. Obožavaće prijatelje i drage ljude koje ga okružuju u tom trenutku. Održavaće kontakt sa njima. Deliće svoja iskustva. Jednom rečju, voleće da bude okruženo ljudima i prijateljima.

Odlasci na letovanja ili zimovanja će mu uvek buditi lepe uspomene. Iako je finansijska situacija teška, pa ne možete da odete na planinu ili more, pokušajte da odete na selo u posetu svojim roditeljima ili prijateljima. Važna je promena i vreme koje ćete provesti sa svim tim dragim ljudima. Vaše dete neće pamtiti destinaciju ili novac koji ste potrošili. Pamtiće ljude oko sebe, razgovore, igre, šetnje, kampovanja, paljenje vatre, igranje u pesku…

Ukoliko slavite Božić ili Novu godinu na određen način, to će takođe ostaviti traga. Dete će pamtiti sve te ukrase, jelku, poklone… Ali, pre svega, lepu porodičnu atmosferu u kojoj su svi na okupu. Mnogi roditelji žele da budu sami i otputuju negde bez dece. Međutim, ne zaboravite da je vreme praznika rezervisano za porodicu. Pružite detetu taj osećaj.

Ukoliko imate naviku da pečete domaće ukusne kiflice svaki put kada Vaše dete doživi neku nepravdu ili se oseća loše, ono će to sigurno pamtiti. Mirisi se lako urežu u pamćenje. Tešiće svoje bližnje ili svoju decu na identičan način.

Negujte porodične navike i tradicije. Nemojte dozvoliti da brz tempo i stres uđu u svaku poru Vašeg života. S’vremena na vreme zastanite. Usporite. Pružite svojoj deci ono što ste Vi imali kada ste bili mali. A složićete se, to uopšte nije bio novac, skupe igračke ili markirana obuća i odeća.

Nematerijalne stvari imaju mnogo veću vrednost. Kada želite da stvorite čoveka od svog deteta, ne zaboravite na njih. Obavezno ih priuštite! Pronađite vremena, jer je to jedina stvar koju nećete moći da nadoknadite!

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor