koliko često lažete sebe

Koliko često lažete sebe?

Hteli mi to da priznamo ili ne, svako od nas laže. Lažemo sebe i druge. Počev od malih stvari: „Baš ti lepo stoji ta haljina! Nisi se mnogo ugojila. Sutra počinjem sa dijetom!“ Ali, lažemo i oko velikih stvari: „Nisam neraspoložena, čini ti se. Samo sam umorna. Bolje da ostanem u ovom braku. Ipak ću zadržati posao kojim nisam ni malo zadovoljan.“

Možda neke od ovih primera i ne smatramo lažima. Mislimo da je to vid lepog ponašanja, da smo nekom ulepšali dan ili, čak, učinili uslugu. Smatramo da se žrtvujemo zarad drugih dragih ljudi, a zapravo, stvari činimo još gorim. Zbog toga, sebe uzdižemo. Mislimo da smo mi učinili nešto dobro. A iza svega toga se krije strah. Strah koji sebi ne smemo da priznamo.

Na primer, već dugo vremena Vaš brak ne valja. Međutim, govorite sebi: „Sigurno umišljam. Umorna sam. On puno radi. Nije on baš tako loš. Normalno je da ne bude sve med i mleko.“ I ostajete tu. Nezadovoljni. Sebe smatrate nekom žrtvom. Mislite da je to bolje za decu. U stvari, samo se bojite novih početaka ili samoće. Znate da će Vam život biti težak bez partnera. Znate da ćete imati još gorih finansijskih problema nego sad. Nastavljate da lažete sebe.

Isto tako, imate loš posao. Plata je mala, jedva preživljavate. Odnosi unutar kolektiva su loši. Svakog jutra se neraspoloženi budite, jer znate da morate na taj posao koji, bukvalno, mrzite. Ali, umesto da uradite nešto kako biste to promenili, Vi lažete sebe: „Dobro mi je. Imam posao. Mnogi su nezaposleni. Bolje i ovo, nego ništa.“ U stvari, birate manje zlo. Ne menja Vam se posao u ovim godinama. Znate da biste morali mnogo više da se potrudite na drugom radnom mestu. Možda biste morali da učite i neki dodatni strani jezik ili se prekvalifikujete za nešto drugo. A ne radi Vam se ništa od toga. Zato, birate laži, umesto da priznate sebi ne tako prijatnu istinu.

Imate loš odnos sa svojom decom. To pripisujete nekoj razvojnoj fazi, društvu, sistemu, školi, politici… Uvek je kriv neko drugi. Lakše je prebaciti odgovornost, nego priznati da se možda niste dovoljno posvetili deci, onda kada im je to bilo najpotrebnije. Bilo Vam je glupo i neprijatno da sa njima pričate o seksu, kondomima, svađama u sopstvenom braku i nezadovoljstvu. Mislili ste: „Oni su samo deca. Šta oni znaju?! Bolje da prećutim.“

Sve u svemu, nekako gledamo da idemo linijom manjeg otpora. To ne znači uvek i pravi put. Lakše je, obično, pogrešno. To je nešto što, zapravo, ne želimo. Ali, za ono drugo morate preći nebo i zemlju.

Ne radite to! Budite iskreni barem prema sebi. Sigurno nije lako. Ulažete mnogo energije u prikrivanje i izgovore, umesto da tu istu energiju uložite u nešto pametno. Lako je prebaciti odgovornost drugima i okriviti ih za sve naše nevolje. Ali, da li ćete na taj način zaista biti srećni? Da li ćete postići ono što želite ili ćete samo imati izgovor zbog kojeg i dalje tapkate na istom mestu, nezadovoljni sopstvenim životom?

Ukoliko sebe lažete zbog nekih sitnica, to je u redu. Ali, ukoliko ste promašili čitav život, pa čak i univerzum, bićete skroz slomljeni kada shvatite šta ste zapravo radili svih ovih godina. Budite iskreni prema sebi. Bićete zadovoljniji.

Olivera Bukinac

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor