da li ste odustali od ljubavi

Da li ste odustali od ljubavi?

Nemate više 16 godina. Prošli ste sito i rešeto. Možda još uvek niste u braku, a možda ste i izašli iz jednog. Ponovo ste povređeni, po ko zna koji put. Rekli ste sebi: „Dosta je! Ne mogu više! Ne mogu više da se trudim, verujem u bajke i očekujem da će mi neko vratiti istom merom!“

Svi partneri koje ste do sad imali, na kraju nisu ispali fer. Bili su sebični, mislili samo na sebe i na kraju su Vas ostavili. Drugi su, pak, od samog starta želeli nešto površno i kratko. Ali, o svemu su mudro ćutali.

Došli ste u fazu kada mrzite suprotan pol. Smatrate da su kvalitetne ljubavi i veze laž. Sigurno jedno od njih trpi svoje nezadovoljstvo. Ako i poznajete nekog ko, navodno, ima dobar brak, smatrate da je imao ogromnu sreću.

Čim upoznate nekog ko Vam je interesantan, distancirate se. Oprezni ste kao da ugovarate poslovni sastanak. Niste svoji. Ne možete da se opustite. Bojite se da pokažete svoje interesovanje, jer će Vam, taj neko, slomiti srce.

Zatvarate se u kuću. Ne izlazite. Ne družite se. Ne tražite više. Prijatelji pokušavaju da Vas izvuku iz ljušture, ali im ne polazi za rukom. Ako Vam neko i priđe, deluje Vam dosadno. Unapred znate da nije za Vas. Ne dajete mu šansu.

Ljubav nije samo privlačnost. Daleko je više od toga. Da li radite nešto pogrešno? Da li očekujete previše? Da li odbijate svakog potencijalnog partnera nakon prvog izlaska? Potrudite se malo više.

Jer, to što ste odustali od lepih životnih trenutaka je kukavičluk. Neke stvari zaista ne možete kontrolisati. Ali, budite otvoreni. Družite se i izlazite. Budite spontani. Zabavljajte se. Možda ćete upoznati svog budućeg partnera kad se najmanje budete nadali. Možda to nije samo mit.

Da li se previše trudite? Nekad i to zna biti problem. Silite svaku situaciju i kontakt. To često odvede u neželjenom pravcu. Nisu svi površni i pogrešni. Samo treba biti uporan. To što do sad niste upoznali adekvatnog partnera, ne znači da oni ne postoje. Možda ste samo tražili na pogrešnom mestu.

Budite malo sami. Radite na sebi. Razvijajte se. Upišite neki kurs. Pronađite neki novi hobi. Upoznajte sopstvene misli i prošlost na neki drugi način. Razmislite, da li ste stvarno bili nepogrešivi u prethodnim vezama? Svako od nas ima svojih mana i propusta. Upoznajte se sa svojim. To će Vas učiniti zrelijom osobom.

Ne odustajte. To je zaista kukavički. Prihvatite da će Vam se ljubav dogoditi u nekoj daljoj budućnosti. Možda ste trenutno razočarani u suprotan pol. Ali, to neće trajati večno. Trajaće jedino ako budete bili dovoljno tvrdoglavi, pa nastavite da radite po svom.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor