zbog-cega-mi-se-ovo-desava

Zbog čega mi se ovo dešava?

Kad god osetimo neku vrstu nepravde, neko nas povredi, desi se nešto loše ili ne možemo da se izborimo sa postojećim problemima, kroz glavu nam prolaze sledeća pitanja: „Zbog čega mi se ovo dešava? Čime sam zaslužio ovakav splet okolnosti? Kada će meni da se desi nešto lepo? Kada ću biti miran bez velikih životnih stresova?“

Skloni smo generalizaciji. Kada imamo problem, kažemo: „Eto, opet se meni dešava nešto ružno. Ja nikad u životu ne uživam. Ja uvek imam neku prepreku koja me koči. Stalno mi je loše.“ Kada nam se dešava nešto lepo, to se nekako podrazumeva i ne pridajemo veliku pažnju tome. Na sitnice koje nam čine život lepim, gotovo da i ne obraćamo pažnju.

Moram da Vas razočaram. Sve dok budete razmišljali na ovaj način, problemi će biti prisutni. Skloni smo tome da tražimo uzrok problema. U nekim situacijama on postoji, dok u drugim postoji više uzroka, odnosno faktora koji su doveli do lošeg završetka. Loš splet okolnosti je česta pojava. Gubimo vreme pitajući se „zašto“?. Umesto toga, rečenicu započnite sa „kako“?

Najčešći je sledeći primer: „Zašto nikad nemam dovoljno novca?“ Ovo vrlo lako možete zameniti sa rečenicom: „Kako da zaradim više novca? Kako da uštedim više novca? Kojih stvari se mogu odreći?“ Isto tako, čest je sledeći primer: „Zašto se uvek zaljubim u pogrešnu osobu?“ Zapitajte se kako to da rešite. Da li Vas privlače loši momci? Da li su Vam ovi „dobri“ suviše dosadni? Da li imate neke nerasčišćene račune iz prošlosti zbog kojih ne možete ostvariti pravu bliskost? Pitanja je zaista puno, jer je svaka osoba drugačija. Ali, ponekad, traženjem uzroka ne postižemo ništa. Najbolje je da potražimo način, odnosno postavimo sebi pitanje „kako?“

Ukoliko počnete da razmišljate na ovaj način, nećete biti fokusirani na ono loše što Vam se dešava, već ćete tragati za različitim rešenjima. Ona će Vas motivisati na promenu, traženje i radoznalost. Umesto da sedite kod kuće i plačete nad svojom sudbinom, Vi ćete biti aktivni i pozitivni. To će Vam svakako dati bolji rezultat.

Nema potrebe opterećivati sebe nepotrebnom krivicom, koja samo oduzima snagu i volju. Nemojte biti toliko fokusirani na prošlost, već na sadašnjost i budućnost. Probajte da rešite jedan problem. Uzmite papir i olovku. Zabeležite sve korake koje je potrebno da sprovedete kako biste stigli do cilja. A onda se držite toga. Svaki put uložite nešto u tom pravcu.

Da li ste spremni na to da Vam čitav život prođe u kukanju i fokusiranju na loše stvari? Da li ste toliko opterećeni svim svojim problemima, da ne možete zapaziti koliko je važno biti zdrav? Da li ste toliko negativni da ne može da Vas usreći osmeh i sreća Vašeg deteta? Verujem da niste.

Probudite se dok još uvek nije kasno. Ne obraćajte pažnju na svakodnevne nebitne stvari koje su Vas do sad izuvale iz cipela. Da li ćete dozvoliti da se iznervirate zbog neke budale u saobraćaju koja ne zna da vozi?! Verujte mi, ljudi imaju zaista ozbiljnih problema koji se stvarno tako mogu nazvati. I tek kada ih osetite na svojoj koži, shvatate da Vam je život do sad bio bajka, samo niste znali da ga cenite. Nemojte sebe dovesti u tu poziciju. Pogledajte malo ljude oko sebe. Budite drugačiji, jer je život samo jedan. Iskoristite ga do maksimuma.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor