koji-strahovi-nam-mogu-ugroziti-brak

Koji strahovi nam mogu ugroziti brak?

Kao deca, plašili smo se mnogih nestvarnih bića, mraka, pada… Kako smo bivali stariji, mislili smo da možemo osvojiti ceo svet. Naši strahovi su bili sve manji, a mnogima smo se čak i slatko nasmejali. Većina dece je imala jednu veliku iluziju: kada porastem neću se ničeg plašiti!

Onda smo postali odrasli i zreli ljudi i počeli smo da se plašimo nekih ozbiljnijih stvari. Ma koliko stabilni bili kao ličnosti, svako od nas u sebi gaji strah od nečega. Kada živimo sa partnerom u bračnoj zajednici, povremeno se možemo suočiti sa nekim strahom. Što je brak stabilniji, strahova je manje. Ukoliko je brak ispunjen neizvesnošću, neslaganjem, nerazumevanjem i nepoštovanjem, ovi strahovi postaju jači i bliži.

Mladi parovi izjavljuju da se plaše finansijskog kraha, problema sa decom i novim životom koji dolazi uz njih. Da li će se snaći, da li će biti dobri roditelji, da li će svi ti svakodnevni problemi uticati na stabilnost njihovog braka…

Što su partneri duže u braku, počinju da se plaše jedne neizvesne situacije – razvoda. Zaista nikad ne znate šta se može dogoditi za pet, deset, petnaest godina… Iza ovih misli se, zapravo, krije strah od nepoznatog i strah od samoće. U glavi je pravi haos: „Šta ako ostanem sama? Šta ako izgubim partnera? Šta će se tada desiti? Kako će to uticati na decu? Kako ću se izboriti sa svakodnevnim životnim problemima? Kako ću bez podrške na koju sam navikla? Da li ću uspeti sama da se izborim sa svim finansijskim preprekama?“ Pitanja i dilema je zaista puno!

Međutim, ukoliko imate kvalitetan i stabilan brak, nemojte se opterećivati bez potrebe. Da, Vi se zaista možete razvesti za deset godina. Ali, isto tako, možete uživati u stabilnom i srećnom braku i porodici. Ukoliko su Vam ovi neizvesni strahovi često u glavi, preispitajte se, zbog čega ste toliko nesigurni? Šta Vas muči? Koje probleme ste stavili ispod tepiha i rešili da ih zaobilazite svaki put? Jer, to je upravo ono što ste učinili.

Niste se na vreme izborili sa problemom koji Vas je mučio. Kao rezultat toga, postali ste nesigurni i imate nisko samopouzdanje. Samim tim, opterećujete se stvarima koje Vašem partneru nisu ni na kraj pameti. Zamislite da Vas neko često bombarduje rečenicama: „Nemoj me ostaviti. Nemoj se razvesti. Šta bih ja bez tebe? Nemoj me prevariti…“

Umesto što gubite snagu i energiju na nešto što će se MOŽDA dogoditi, a možda i neće, bilo bi bolje da je ulažete u sebe, svoj razvoj, edukaciju, hobi, rekreaciju… Jednostavno je: da bi Vaš partner bio zadovoljan Vama i zajedničkim brakom u kojem ste, Vi prvi morate biti zadovoljni sobom. Morate imati svoje mišljenje, stavove, želje, potrebe… Morate voleti sebe! Takvi kakvi ste!

Ako ulažete u sebe, mnogo lakše ćete pregurati sve životne nedaće, pa čak i razvod kojeg se svi toliko plašimo! Ne možemo uticati na budućnost! Ne možemo je kontrolisati! Ne možemo kontrolisati čak ni osobe koju najviše volimo-našu decu i partnera!

Ono što možemo uraditi je konstantno investiranje u ono što nam je najvrednije – porodicu i brak. Da li ćemo u tome uspeti ili ne, vreme će nam reći. Zato, uživajte u sadašnjošti. Naučite da cenite lepotu sitnica i trenutka.

Ukoliko Vam određeni strahovi ozbiljno ugrožavaju svakodnevno funkcionisanje, potražite savet stručnjaka, kako biste otkrili uzrok i poradili na njemu.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor