ukoliko-vaspitavate-decu-na-ovaj-nacin

Ukoliko vaspitavate decu na ovaj način – sigurno grešite!

Volite svoje dete najviše na svetu. Međutim, ta ljubav ne znači da je proces vaspitanja lagan. Evo nekoliko znakova koji bi trebalo da Vam posluže kao upozorenje:

Rekli ste detetu: „Ne!“ Međutim, ono Vas pogleda slatkim okicama, počne da lije krokodilske suze i Vi se već dvoumite. Žao Vam je da ga gledate takvog. Zato, krećete u nove pregovore koji se ne slažu sa onim što ste prvenstveno rekli. Možda je lakše kada ne slušate tu silnu kuknjavu, ali znajte da je ovakav način vaspitanja pogrešan i samo će pojačati manipulaciju Vašeg deteta.

Napokon ste nagovorili dete da skloni sve svoje igračke. Kada to završi, Vi mu dajete ogromnu nagradu – pogrešno! Jedno je poljubiti, zagrliti i pohvaliti dete kada učini nešto lepo. A sasvim drugo je naučiti ga da za svaku urađenu stvar dobija materijalnu nagradu. Navikavajte ga da svako mora imati svojih obaveza. To je jedini način da postane odgovorno.

Vaše dete ne može sačekati svoj red – pogrešno! Ne može se odmah ispuniti svaki njegov zahtev. Što je dete manje, ovo je teže postići. Činite to polako i strpljivo. Počnite od toga da mora sačekati da operete ruke kako biste mu dali čokoladicu. Vremenom, produžite vreme čekanja: promenite pelene njegovom bratu, operite sudove, obavite telefonski razgovor… Nemojte izbegavati situacije u kojima se malo čeka red. Na primer: plaćanje računa, stajanje na kasi… Ništa mu se neće desiti, a naučićete ga vrednu životnu lekciju.

Radite stvari koje dete može samostalno uraditi. I sami roditelji su postali veoma nestrpljivi. Svuda jurimo. Zbog toga, oblačimo i obuvamo svoje dete, iako ono to može samo učiniti. Radimo domaće zadatke umesto njega. Nemojte to činiti, jer će dete zavisiti od Vas, čak i u situacijama za koje je odavno postalo zrelo. Plašiće se novih situacija i neće biti snalažljivo.

Ne smete da izazovete malu nelagodu svom detetu. Zbog toga, skačete na svaki njegov zahtev. Dete mora naučiti da u životu postoje situacije i koje nisu toliko prijatne. Ne smete mu pružati primer ružičaste bajke. Kad tad će shvatiti realnost, ali u ovom slučaju će biti totalno nespreman za nju. Prag tolerancije će mu biti izuzetno nizak.

Potkopavate autoritet svog partnera ispred deteta. Evo sigurnog načina za manipulaciju. Ukoliko ovo činite, Vaše dete će tačno znati za koju uslugu da pita tatu, a za koju mamu. Postaće vešt manipulator, ali samo sa Vama. Ukoliko se ne slažete sa nečim što je uradio Vaš partner, a vezano je za vaspitanje deteta, to mu recite onda kada budete sami.

Postavljate drugačija pravila kada ste kod kuće i kada ste u društvu. Pogrešno. Pravila se moraju poštovati bez obzira gde se nalazite i ko je prisutan. U suprotnom, samo ćete zbuniti dete.

Ukoliko imate problem sa ishranom deteta, nemojte mu davati slatkiše ili grickalice. Ako ne može da pojede redovan ručak, onda nema mesta ni za šta drugo. Mnogi pogreše i pomisle: „Mora makar nešto pojesti!“Nemojte ga navikavati na nezdravu hranu.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični pihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor