Da li je jednoličnost zarobila vaš brak?

Pored posla, kućnih obaveza i dece nemate vremena da se posvetite jedno drugom. Situacija koja „ulovi“ 90% brakova posle određenog vremena. I nije neka novina, zar ne? Međutim, kada shvatite koliko procenata njih je nezadovoljno u sopstvenom braku ili se već odavno razvelo, možda ćete se zabrinuti i ipak pokušati da uradite nešto po tom pitanju…

Brak nije nešto što će funkcionisati samo od sebe. Mnogi se zavaravaju činjenicom: „Razumemo jedno drugo. On je onaj pravi. Poznaje me i tačno zna šta mi treba. Kod nas se ništa neće promeniti. Sada kada sam je pronašao, završio sam najvažniji ljubavni zadatak. “ Međutim, stvari ovde tek počinju…

Susrećete se sa brojnim problemima. Oni Vam oduzimaju energiju i vreme. Obzirom na brzinu u kojoj živimo i prioritete koje konstruišemo, vrlo malo vremena ostaje za partnere. Jednoličnost Vas je zarobila. Mnogo je lakše kada ne trebate da razmišljate uz sve dnevne obaveze. Zbog toga jedete uobičajenu hranu, kupujete u istoj prodavnici, odlazite u iste kafiće, ležete u isto vreme, ne izlazite iz istih udobnih cipela…

Zamislite sledeću situaciju: Vaše radno vreme je od 9h do 17h. Imate pauzu za ručak negde oko 13h. U to vreme zovete svog partnera da ga čujete. Vodite uobičajen kratak razgovor. Uglavnom prepričavate događaje sa posla. Ili razgovarate o deci i problemima. I tako svakog dana… Znate da je i on u gužvi.

Sada zamislite da mu pošaljete neku slatku poruku u vreme kada nije navikao da ga zovete. Šta mislite, da li biste mu izvukli osmeh na lice? Da li bi on u istoj situaciji izvukao Vaš osmeh? Verujem da bi. Tog dana ćete barem za nijansu biti raspoloženiji. To će dovesti do nove promene kada se oboje vratite sa posla. Zagrlićete i poljubiti svog partnera drugačije nego što to inače radite. Sitnica, zar ne? Ali, sitnica koja pravi ogromnu razliku u Vašem uobičajenom partnerskom odnosu.

Ukoliko znate da svakog četvrtka idete u isti kafić na piće, promenite tu rutinu. Umesto toga, prošetajte. Ili iznenadite svog partnera časovima plesa. Ili bilo kojom drugom aktivnošću za koju znate da će Vam prijati. Može Vam se toliko toga novog desiti. Na kraju krajeva, imaćete novu temu za razgovor. Bićete svežiji i raspoloženiji.

Mnogi parovi žive u zabludi i misle da se sve podrazumeva: „Što bih ga grlila sada? Zna on da ja njega volim!“ Da, verovatno zna. Ali, svakako bi mu prijalo da to i pokažete s’vremena na vreme. Sigurno bi joj prijao zagrljaj dok se sudarate u hodniku stana i jurite da okupate decu. Ne oduzima mnogo vremena. Ali, čini čuda za Vaš odnos.

Zaista ne treba mnogo energije da biste samo malo promenili svoju svakodnevnicu. Nemojte se braniti izgovorima da je za dobar provod potrebno mnogo para. To nije tačno. Ispoljite svoju kreativnost. Budite opet ona stara devojka koja je zasmejavala svog dečka. Budite onaj stari dečko koji je golicao i grlio svoju devojku dok gledaju neki film.

Unesite novine s’vremena na vreme. Nemojte se ulenjiti. Ulažite u svoj brak,  jer se drugačije neće dugo održati.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor