Prljave igre bračnih partnera

Svaki par i brak su drugačiji. Počinjemo sa onim čuvenim rečenicama: „Nama se to nikad neće desiti! Mi ćemo biti drugačiji! Uvek ćemo biti otvoreni i iskreni jedno prema drugom! O svemu ćemo razgovarati, koliko god neprijatno bilo! Uvek ćemo biti bliski i nikad se nećemo razvesti!“ Nakon desetak godina bračnog staža i dvoje dece, shvatamo da o bračnim problemima razgovaramo sa najboljom prijateljicom uz omiljenu kafu ili starim prijateljem uz pivo i utakmicu. Tada dobijamo čuvene i lekovite savete, koje vade brak iz svih mogućih problema. U stvari, u pitanju su prljave igre ili manipulacija partnerom.

U svim ženskim časopisima možete naći barem jedan naslov koji će naterati muškarca da juri za Vama. Tada postajete neuhvatljivi, deset godina mlađi, postajete prava zavodnica u krevetu, glumite ravnodušnost, okrećete se svojim uživanjima i hobijima… I ovi saveti Vam rešavaju svaku vrstu problema, koliko god dugo trajali. Da li je to zaista tako?

Strah od intimnosti, bežanje od pravog problema, prebacivanje odgovornosti i tereta, izbegavanje novih situacija i nepoznatog terena, želja za dominacijom i kontrolom se obično kriju iza najvećeg broja prljavih igrica koje partneri svakodnevno igraju.

Svako od nas ima svojih mana. Svaki brak se manje ili više pretvori u ustaljene obrasce koji partnerima odgovaraju ili ne odgovaraju. Želimo da uživamo u svim svojim potrebama i ostvarimo sve svoje ciljeve. U šta nam se tada brak pretvara?

Da li zaista želite da manipulišete svojim partnerom? Da li su Vam potrebne prljave igre kako bi Vam opstao brak? Ako je to tako, da li ste stvarno zadovoljni? Obe strane se grčevito drže svojih uloga. Ne želimo da priznamo svoje greške, čak i kad se vide iz aviona. Niko ne želi da popusti, jer će na taj način povrediti ono jedino što je ostalo – ponos i dostojanstvo. Umesto da upornost, motivaciju i energiju usmerite na pravi problem – Vi se igrate. Slažem se. Nešto od toga sigurno može upaliti. Ali, na koliko dugo?

Vaš partner je neko koga ste izabrali slobodnom voljom. Znali ste da neće uvek sve biti savršeno. Život nam postavlja različite prepreke, a ponekad to činimo i mi sami. Umesto što ćete bežati u nezrelu dečiju ljušturu, skupite snage i otvoreno razgovarajte. Pri tom, imajte na umu, da ste i Vi igrali surovo. Prihvatite svoj deo odgovornosti. Pronađite rešenje koje će odgovarati svima.

Nemojte se plašiti ogoljenih emocija. U pitanju je Vaš partner, a ne neki stranac. Milion puta je bio uz Vas kada ste se osećali najgore. I Vi ste to isto činili za njega. Zbog čega je sad teško biti iskren? Nemojte taložiti probleme, misleći da će se već nekako, sami od sebe, rešiti. To se nigde nije dogodilo, osim u filmovima. Videli smo samo onaj srećan kraj, a onaj mukotrpan trud i odricanja nigde nisu prikazani.

Zapamtite: Vaš partner nije Vaš protivnik. Čak i kada ga pobedite, nećete se osećati dobro. Možete dobiti bitku ili dve, ali ćete na taj način izgubiti stabilan i kvalitetan brak. Zato, umesto da smišljate nove strategije za pobedu, pronađite zajednički interes i zadovoljstvo i stremite ka njima. Osećaj će biti mnogo bolji nego onaj kada porazite svog partnera i isplivate kao pobednik.

Ukoliko se već duže vreme davite u problemima, a ne možete sami da ih rešite, obratite se stručnjaku – bračnom savetniku ili psihoterapeutu. Taj potez će biti mnogo pametniji od igranja bilo kakvih manipulativnih igara.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor