kada-okusite-gorak-ukus-razocarenja

Kada okusite gorak ukus razočarenja…

Bez obzira koliko smo oprezni, svako od nas je okusio gorak ukus razočarenja. Niko nije imun. Možemo ga osetiti u bilo kojoj životnoj sferi: od strane prijatelja, kolega, partnera, članova porodice… I bez obzira što nam se ne događa prvi put, nekako nas uvek tako snažno pogodi… A mislimo da smo prethodni put ipak naučili lekciju.

Pošto ne možemo da utičemo na određene životne događaje, važno je kako ćemo se ponašati kada nam se nešto loše desi. To je onaj deo koji je ipak malo podložan promenama, našoj volji, snazi… Naravno, postoje ozbiljni životni udarci iz kojih se ne možemo tako lako izvući. Borba sa njima može trajati veoma dugo. Na primer, kada nam se neko blizak razboli ili umre.

Kada nas neko ili nešto razočara, važno je da damo sebi malo vremena. Svi oko nas nam pričaju i motivišu na akciju, samo da ne mislimo o onome što se dogodilo. Međutim, to nije nimalo lako. Važno je da sami prođemo kroz tu životnu lekciju, mislimo o njoj, jer je to jedini način da sledeći put ne napravimo istu grešku. Kada nas prođe oluja emocija i kada se sve malo stiša, možda uvidimo da situaciju možemo okrenuti u svoju korist. Razočarenje je iskustvo. Kada se sledeći put nađemo u istoj ili sličnoj nevolji, trebamo uraditi nešto drugačije, jer će tada i ishod verovatno biti drugačiji.

Nemojte kriviti sebe. U redu, napravili smo grešku. Možda nismo trebali da odreagujemo ili da se ponašamo na određeni način. Ali, kada shvatimo šta smo uradili, važno je da to prihvatimo. Pokušajte da promenite stvari. Ali, ukoliko je već prošao voz kroz kukuruz, prihvatite postojeće stanje i krenite dalje. Isto to važi i za druge ljude. Ako Vas je neko povredio, nemojte sebe mučiti i pitati se zbog čega se to baš Vama dogodilo i zašto život nije fer. Mnogima od nas, s’vremena na vreme, život nije fer. Bitno je da ustanete, obrišete se i krenete dalje.

„Sa mnom nešto nije u redu…“ Nemojte odmah sve generalizovati. Ako ste se razočarali, napravili grešku ili niste uspeli, to ne znači da je ceo Vaš život promašaj. To znači da niste uspeli u jednoj jedinoj stvari, što ne znači da ne možete pokušati ponovo. Nemojte misliti da je ceo svet protiv Vas, jer nije! Recite sebi da ste imali loš dan i da su se poklopili neki faktori koji nisu smeli. Analizirajte sve korake. Promenite pristup problemu i strategiju. Krenite ponovo. Potrudite se još više.

Budite zahvalni na lekciji. Sledeći put ćete znati kako da se postavite. Neće moći da Vas prevare. Znaćete šta trebate da uradite. Bićete pametniji, mudriji i zreliji. Razočarenje različito doživljavamo u različitim životnim periodima. Što smo stariji, znamo da se ne treba nervirati oko sitnica i nebitnih ljudi. Znamo šta nam je zaista važno i toga se držimo. Sve ostalo – dođe i prođe…

Da li ste osoba koja često i snažno doživljava sve nepravde na ovom svetu? Ukoliko je tako, razmislite da li imate prevelika očekivanja kako od sebe samih, tako i od okoline. Nemojte posmatrati život ružičastim naočarima. Budite realni i svesni da nisu svi dobri i pošteni, kao što biste možda Vi želeli. Ljudi mogu biti i pokvareni, namazani, manipulatori u svom poslu… Nemojte gubiti snagu na njih. Samo im okrenite leđa i usredsredite se na svoju sreću.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor