ponekad-je-vazno-da-budete-i-sami-sa-svojom-decom

Ponekad je važno da budete i sami sa svojom decom

Dan Vam je pretrpan. Ne znate gde ćete pre od svih obaveza, kako na poslu, tako i kod kuće. Cela radna nedelja Vam je bila takva. Muči Vas osećaj krivice, jer ste proveli malo vremena sa svojom decom. Zbog toga ih vodite u omiljene igraonice, bioskop, sportić, organizujete druženje sa prijateljima koji imaju decu, odlazite u goste…

Kada realno pogledate, u svim tim situacijama, Vi opet ne provodite aktivno vreme sa svojim detetom. Nalazite se negde sa strane, dok se ono zabavlja. Sve je to u redu, ali treba pronaći adekvatnu meru. Detetu je potrebno mnogo aktivnosti i druženja. Međutim, potrebno mu je i malo vremena koje će na miru provesti sa svojim roditeljima. Zato, vodite računa da što češće organizujete i sledeće aktivnosti:

Šetnja. Kako biste gradili blizak odnos sa detetom, ne morate ga odvesti na Mesec. Dovoljna je i neka šetnjica u obližnjem parkiću. Pričajte o svemu. Interesujte se za njegove želje, obaveze, interesovanja, drugare iz vrtića ili škole. Pričajte o svom detinjstvu, igračkama, aktivnostima…

Pravljenje kolača. Ukoliko imate devojčicu, pravljenje kolača je odlična aktivnost koja će Vas zbližiti. Ona će se osetiti važnom jer Vam pomaže, samopouzdanje će joj rasti i imaće utisak da je uradila nešto korisno. Na ovaj način, razvijate i njenu kreativnost. Pustite je da sama ukrasi spoljašnjost kolača onako kako želi.

Popravka. Ukoliko imate dečaka, zanimljivija će mu biti popravka automobila. Pustite ga da Vam pomaže u svim „muškim“ poslovima. Oni vole da sastavljaju i rastavljaju stvari, vole da Vam budu glavni pomoćnici koji dodaju alat. Pokosite travu zajedno. Jačajte mu odgovornost. Pustite ga da bude hrabar i odvažan.

Lepo je kada Vam dođu gosti. Međutim, ukoliko imate malo dete – ne primećujete ga. Zauzeti ste oko kuvanja kafe i spramanja hrane, vodite razgovore za odrasle, a dete Vam je u svojoj sobi i igra se samo. Druženje je i te kako potrebno. Ali, kada planirate vreme sa svojim detetom, vodite računa kome ugađate: sebi ili njemu?

Mnogi roditelji smatraju da je za dobar provod sa detetom potreban novac. Zato, ukoliko ga nemaju dovoljno, sede kod kuće i tuguju, a deca se igraju sama. Istina je da Vam je za dobar provod potrebna samo volja i trud. Svašta možete raditi. Budite kreativni. Posvetite detetu neophodnu pažnju, jer je to jedini način da izgradite i očuvate otvoren odnos.

Ne trebate biti fascinantan roditelj koji vodi dete na neobična i zadivljujuća mesta. Za njegov uspešan i zdrav razvoj, potrebno je naći pravu meru. Važno je druženje sa decom, bakom, dekom, prijateljima i rodbinom. Ali, važno je i vreme koje će dete provesti nasamo sa svojim roditeljima, daleko od buke i svetlećih reklama, kako bi vodilo zanimljive i poučne razgovore i gradilo blizak odnos. Ne zaboravite da Vi trebate biti ona osoba kojoj će se dete obratiti u nevolji ili kada ne može samo da reši bilo kakav problem. Kvalitetno roditeljstvo ne zavisi od mesta na kojem se nalazite. Zato, opustite se i uživajte…

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor