da-li-je-izvinjenje-sve-sto-zelite-nakon-svade

Da li je izvinjenje sve što želite nakon svađe?

Svi bračni partneri se povremeno posvađaju i to je sasvim uobičajeno. Kod nekih svađe postaju sve učestalije, te dovode do ogromnih razlika, a vremenom čak i do razvoda. Drugi, pak uspeju da prevaziđu probleme i nađu neophodno rešenje. Da li je u pitanju samo ono čuveno „izvini“ ili je za pomirenje i slogu potrebno mnogo više?

Ukoliko se uredno izvinite posle svake svađe u kojoj ste pogrešili, a onda nastavite da radite po svom, kao da problema i rasprave nije ni bilo, nećete zadovoljiti svog partnera, niti rešiti probleme. Nasuprot tome, nezadovoljstvo bračnim odnosom će biti sve veće. Naravno da je potrebno da se izvinite svom partneru ukoliko ste ga povredili na bilo koji način. Međutim, to nije dovoljno. Šta je još potrebno?

Za početak, saslušajte šta Vaš partner ima da kaže. Kritika nikom ne prija. Ali, ukoliko primetite da je Vaš partner nezadovoljan određenim ponašanjem ili situacijom, valja razmisliti šta povodom toga može da se uradi. Nemojte samo klimati glavom i čekati da završi svoj monolog. Takav pristup ne vodi ničemu.

Koncentrišite se na to šta Vaš partner želi da postigne. Pričajte o tome. Možda ćete ponuditi nekoliko predloga od kojih će jedan odgovarati i jednoj i drugoj strani. Razmenite mišljenje. Nađite kompromis. Recite šta Vama ne odgovara i na koji način biste to promenili. Zapamtite da ste partneri, a ne suprotstavljenje strane koje se takmiče ko će biti u pravu.

Budite spremni i na odricanje. U kvalitetnom braku partneri zadržavaju svoje stavove, interesovanja i ličnost. Ne menjaju sve po svaku cenu. Ali, oni znaju kada trebaju da popuste i odreknu se nečega zarad boljeg odnosa i budućnosti. Na primer, lepo je izlaziti svako veče sa svojim društvom, ali kada dobijete decu to će se prorediti, jer ćete oboje uživati u vaspitanju i igranju sa svojim mališanima. Samim tim, mnogo ćete pomoći drugoj strani jer ćete deliti obaveze i odgovornost.

Prihvatite da ne možete uvek imati moć u svojim rukama. Partneri koji se često svađaju, zapravo odmeravaju jačinu moći. Svaka strana bi volela da bude dominantna i da se radi isključivo onako kako ona želi. Međutim, to nije partnerstvo, niti saradnja. Morate imati sluha i za potrebe Vašeg partnera. Morate razumeti i probleme kroz koje on prolazi i biti mu podrška u svakom momentu.

Rastite i razvijajte se zajedno. Setite se prvih nekoliko meseci koje ste proveli sa svojim partnerom. Sigurno je sve bili romantično i idilično. Međutim, kada ste izašli iz perioda zaljubljenosti i počeli da se suočavate sa realnim problemima, svako od Vas se menjao iz dana u dan. Zbog svog partnera ste postali zreliji, odgovorniji i drugačiji. Naučili ste kako da funkcionišete u zajednici, gde nisu uvek Vaše potrebe i želje na prvom mestu.

Dakle, samo izvinjenje nije uvek dovoljno. Partnerski odnos je mnogo kompleksniji i komplikovaniji. Svako od Vas mora biti spreman na određenu vrstu promene. Svako od Vas mora biti spreman na empatiju, razumevanje i deljenje. Umesto što ćemo pomoći svom partneru u kućnim obavezama, sigurno bismo radije odmarali i radili nešto što nam prija. Međutim, kada Vam je stalo do partnera, nećete dozvoliti da on sve brige preuzme na svoja leđa. Delićete i manje lepe stvari, ali će Vaš odnos biti kvalitetniji nego ikad pre.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor