Kada ste zaista izgubili svog partnera?

Niko od nas ne voli da gubi, niti da bude ostavljen. Nažalost, veze se prekidaju, brakovi se završavaju. Tek kada dođe kraj, mi razmišljamo u čemu smo pogrešili. Dok smo ljuti i povređeni, krivimo drugu stranu. Kada nas taj burni početak raskida ili razvoda prođe, shvatamo da ipak ne možemo svu odgovornost prepisati samo jednoj strani.

Kraj jedne dugotrajne veze ili braka se nikada ne dešava odjednom. Iako u jednom trenutku odlučujete da ćete otići, toj odluci su prethodila mnoga nezadovoljstva, razočarenja, uzaludni pokušaji i trud sa jedne strane. Čak i kod prevare, gde većina ljudi prekida vezu ili brak, stvari se nisu desile „tek tako.“

U mnogim brakovima je pre razvoda „vladao“ period gde su se partneri mučili, svađali, povređivali, ponižavali… Šta god da su pokušali, jednostavno nije imalo efekta. I kada taj teret pređe naš prag tolerancije – pucamo. Ali, čak i taj period je imao jednu dugotrajnu fazu na koju partneri uopšte ne obraćaju pažnju – nedostatak adekvatne komunikacije!

Partner Vas je povredio nečim što je rekao? Nije uzimao u obzir Vaša osećanja? Niste imali zajedničkih interesovanja, osim strasti i odličnog seksa? Niste mogli da se dogovorite oko podele kućnih obaveza? A možda ste u jednom trenutku samo prestali da se trudite. Pronašli ste nešto što Vas ispunjava i zapostavili partnerski odnos. To se često dešava. Smatramo da to nama ne može da se dogodi. Suviše dugo smo zajedno. Imamo decu. Lepo funkcionišemo…

I onda počnu problemi. Život nam donese prepreke koje ne možemo prebroditi. Mučimo se. Zaglavljeni smo. Ne možemo da se oslobodimo, šta god pokušavali. Kao da smo u živom pesku… Ukoliko u tim teškim trenucima (kojih, složićete se, ima dosta) zapostavite sve te godine truda i bliskosti, stvorićete efekat domina. Deo po deo veze će početi da se ruši. A Vi nećete moći apsolutno ništa da učinite.

Zato, razgovarajte sa svojim partnerom. Rešavajte problem čim se pojavi. Kažite mu šta Vas muči. Nemojte ništa prećutati. Nemojte imati tajne. Delite čak i svoje najveće strahove. Nemojte misliti da ćete biti smešni. Ako Vam je veza kvalitetna, partner će Vas razumeti. Pružiće Vam podršku, čak i onda kada se ne slaže sa Vama. Ali, to će Vam otvoreno reći.

Nemojte misliti da se kvalitetni dugogodišnji brakovi održavaju zato što su partneri „stvoreni“ jedno za drugo. Ne! Oni se trude! Iz dana u dan. I lepo im je. Mogu da kažu da su srećni sa svojim partnerom, čak i onda kada imaju nekih problema. Jer, znaju da će ih rešiti. Veruju u sebe. Veruju u svog partnera. Veruju u svoj odnos.

Ukoliko nije tako, budite sigurni da niste bili jedno za drugo. Putevi su Vam se razilazili od samog starta. Ali, Vi to niste želeli da vidite. Ostali ste zajedno jer ste smatrali da će se desiti neko čudo i da će se sve Vaše razlike popraviti same od sebe! Čak i kada nas neko ostavi, možemo mnogo toga naučiti! Zato, otvorite širom oči! Budite spremni na trud i rad! Ljubav nije dovoljna. Potrebno je mnogo, mnogo više od toga! Nemojte čekati poslednji trenutak, jer može biti kasno!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor