imate-li-izrazenu-zelju-da-dobijete-potvrdu-od-strane-drugih-ljudi

Imate li izraženu želju da dobijete potvrdu od strane drugih ljudi?

Možda ste završili medicinski fakultet i postali lekar. Možda ste uspešan advokat, ekonomista ili političar. Razvili ste ozbiljan posao koji Vam donosi mnogo novca i putovanja, bez obzira šta ste po profesiji. Odličan ste roditelj, brinete o svojoj deci i vaspitavate ih na najbolji mogući način. Pružate podršku svom partneru i odličan ste prijatelj. Međutim, Vama to kao da nije dovoljno.

Zavisite od mišljenja drugih. Želeli biste da Vas svi vole i tapšu po ramenu. Kada u nečemu pogrešite, pa Vam neka bliska osoba ukaže na propust, izjeda Vas osećaj krivice: „Kako sam mogao tako da pogrešim?! Kako je to meni moglo da se desi?!“

U svemu težite savršenosti i perfekcionizmu. Uzbuđuje Vas sav taj uspeh i aplauzi drugih ljudi. Osećate se moćno. Međutim, čim nema publike koja Vam se divi, Vi se osećate loše. Svi ti prethodni uspesi Vam ne znače mnogo, jer nema nikoga da im se divi. Preosetljivi ste. Ne prihvatate sebe onakvim kakvi jeste. Samopouzdanje Vam je nisko kada ste sami.

Naravno da je poželjno razvijati se i učiti iz dana u dan. Naravno da je lepo biti uspešan. Ali, to Vas ne određuje. Vi ni u jednoj oblasti niste savršenstvo. Vi ste zasebna individua, sa svim svojim manama i vrlinama. Kada prihvatite sebe onakvim kakvi jeste, prestaćete da zavisite od drugih. Uživaćete u svojoj koži. Neće Vam smetati nesavršenost, jer o njoj nećete ni razmišljati.

Radite ono što volite. Budite ono što jeste. Ne postoji način da udovoljite svima. I zašto bi? Svako od nas radi najbolje što može i ume. Nekome ćete se svideti, nekome nećete. Kada malo bolje razmislite i Vi funkcionišete na taj način. Ne volite sve ljude koje upoznate. Sa nekim se nađete na istoj talasnoj dužini, dok druge izbegavate i ne prija Vam njihovo prisustvo. To ne znači da ih mrzite ili ne podnosite. Jednostavno, ne razmišljate na isti način i ne privlačite se.

Odredite svoje ciljeve. Šta je ono što Vi stvarno želite? Šta je ono što Vas čini srećnim? Držite se toga. Nekad ćete imati ozbiljnih pritisaka ili prepreka, ali to ne znači da trebate odustati i biti ono što drugi žele.

Ukoliko samo slušate tuđe savete i ne pratite svoj unutrašnji glas, možete se naći u velikom problemu. U jednom trenutku nećete biti zadovoljni sobom, koliko god uspešni bili. Svako od nas je drugačiji. Zato, usmerite se na sebe. I ne brinite. Naići ćete na osobe koje će to ceniti i podržati. Sličnost u vrednostima i interesovanjima će Vas zbližiti. I shvatićete da je moguće biti svoj.

Niko nema pravo da kontroliše Vaš život. Dok smo mali, to čine roditelji, ali na jedan drugi način. To je više briga, ljubav i zaštita. Ali, uz zdrave odnose imaćete mesta za svoja interesovanja, stavove, želje… Ljudi koji Vas vole će prihvatiti Vaše uspehe, ali i padove. I ceniće Vas bez obzira na posao koji ste odabrali ili visinu plate.

Nemojte biti toliko nesigurni. Razmislite šta je ono što volite kod sebe i držite se toga. Ko Vas voli zbog Vas samih, podržaće Vas. Ko Vas voli zbog interesa, uspeha ili para, može slobodno da ode. I ne žalite za tim osobama. Nisu vredne Vaše pažnje.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor