Da li je mudro uzeti pauzu?

Svaka veza ima svoje uspone i padove. Ne cvetaju ruže baš u svakom trenutku. Čak i najkvalitetniji brakovi imaju perioda kada se partneri više svađaju ili imaju utisak da ne teče baš sve onako kako žele. Svaki ljubavni odnos može imati prepreka sa kojim će se lakše ili teže izboriti. Ili se uopšte neće izboriti…

Svi ste čuli za tu čuvenu pauzu u vezi. Jedan od partnera ne zna šta želi. Ili ne zna šta oseća. Svađe se događaju skoro svakog dana. Odnosi su zahladneli. Kalkuliše se. Za i protiv se stavljaju na papir. Nekim ljudima je zaista potrebna tišina i mir kako bi spoznali vlastita osećanja. I zaista, tada shvataju da im partner nedostaje najviše na svetu i da ne želi da ga izgubi.

Ukoliko se to dogodi jednom, možda ćete i čekati. Međutim, šta ako Vaš partner često traži pauze od veze? Koliko je mudro upustiti se u takvu igru? Da li možete da se oslonite na njega? Da li je to, zapravo, vid manipulacije? Da li mu je potrebna sloboda?  Da li gubite poverenje u njega? I šta ta pauza, u stvari, znači?!

Svaka veza ima svojih turbulencija. Ali, ako zaista volite svog partnera, to znači da ćete zajedno poraditi na prisutnom problemu. Nećete odmah tražiti pauzu. Nije to sport u kojem ste doživeli fizičku povredu ili umor, pa morate odmoriti.

Šta pauza znači za budućnost Vaše veze? Kad god se stvore problemi, jedan od Vas će zahtevati istu? Mislite da ćete na taj način lakše rešiti težak zadatak? Mislite da ćete napuniti baterije i nastaviti tamo gde ste stali?

To baš ne funkcioniše tako u realnom svetu. Partner će Vas jednom, možda, pustiti da sprovedete tu suludu ideju. Međutim, znajte da je ta ideja sigurno ostavila trag na Vašu zajedničku budućnost. Šta pauza znači? Da li se tada viđate sa drugim ljudima? Da li se ponašate kao da ste zajedno ili kao da ste sami? Šta radite sa svim tim emocijama koje Vas guše?

Odredite pravila. Ukoliko je pauza nešto što treba i jednoj i drugoj strani kako biste „iskristalisali“ svoj odnos – samo napred! Ali, vodite računa da budete fer. Ukoliko Vam je pauza samo izgovor da ublažite naredni udarac, odnosno raskid – niste fer! Vaš partner to nije zaslužio! Nije lako raskinuti sa nekim. Još teže je podneti svu tu bujicu osećanja koja naviru! Ali, to ne znači da trebate pribegavati ovoj tehnici.

Budite hrabri. Stanite iza svojih odluka i stavova! Ako sa nekim ne želite da budete ili ne osećate sve ono što jednu vezu čini kvalitetnom, raskinite. Odrasli ste ljudi. Nije lako. Ali, to ne znači da trebate biti kukavica prema osobi koja i dalje želi da ostane tu gde jeste.

Razgovarajte! Možda zajedno pronađete neko rešenje koje Vam nije padalo na pamet. Ukoliko do toga ne dođe, nastavite puteve odvojenim koracima. Ne zavaravajte sebe, ni druge. U ljubavi nema mesta nekim stvarima. I ništa se ne može na silu! Osećanja ili postoje ili ne postoje. Donesite odluku i sprovedite je u delo.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor