Koje emocije možete očekivati nakon razvoda?

Period nakon razvoda je veoma težak. Neki osete olakšanje, ali većina se bori sa negativnim emocijama i otežavajućim promenama. Ukoliko razvod nije usledio kao obostrana želja, javlja se povređenost. Toliko ste besni na svog partnera, da ne znate šta ćete sa tom ogromnom dozom ludila. Ogroman teret nepravde pada na Vaša leđa. Ne slažete se sa tom odlukom i pitate se zbog čega je partner toliko sebičan. Smatrate da ste iznevereni i da ste uložili mnogo više truda od druge strane. Plašite se da uđete u nove odnose, kako ne biste doživeli istu sudbinu.

Već pomenuti bes je još jedna negativna emocija koja se javlja nakon razvoda. Možete biti besni na sebe i na partnera. Besni ste na sebe, jer ste dozvolili da neko izigra Vaše poverenje. Ne možete da verujete kako ste bili toliko slepi i niste videli šta se dešava, pogotovo ako Vas je partner prevario i otišao sa nekim drugim. Niste videli da se partner drugačije ponaša ili niste želeli to da vidite i zbog toga ne opraštate sebi. Sa druge strane, besni ste na partnera jer se poneo na neadekvatan način (blago rečeno).

Bez obzira šta je razlog Vašeg razvoda, odmah nakon njega možete osetiti tugu. Ona je ponekad tolika snažna i preplavljujuća, da možete pomisliti kako ste upali u depresiju. Ne mora biti toliko izražena dok ste u društvu, ali čim se zarobite u četiri zida, počinju brojna pitanja koja nisu ni malo prijatna.

Ne znate šta ćete dalje, imate brojnih strahova, koji mogu pojačati ovo osećanje. Možete doživeti nesanicu, nećete imati dobar apetit, tražićete životni smisao… Možete biti i plačljivi, bezvoljni ili otežano obavljate sve svakodnevne aktivnosti. Na svu sreću, kako vreme bude prolazilo, biće Vam lakše. Pojedine stvari će dolaziti na svoje mesto, a Vi ćete se sve više i više navikavati na samostalan život.

Krivica je još jedno negativno osećanje koje se javlja u ovoj zamršenoj situaciji. Češće se javlja kod osobe koja je inicirala razvod. Pitate se da li ste neke stvari mogli da uradite drugačije. Žao Vam je što znate da ostavljena strana pati i što se uopšte nalazi u takvoj poziciji. Međutim, ne možete ostati u braku samo zato što Vam je žao druge osobe. Na taj način ne dajete svoj optimum i niko ne bi bio zadovoljan.

Period nakon razvoda zna biti izuzetno težak. Svi ga drugačije doživljavaju i ne traje jednako. Neki ovaj težak period prebrode brže, drugi sporije. Sve zavisi od okolnosti, uzroka razvoda, ali i od same ličnosti.

Ono što treba da znate jeste da će ovaj period proći. Nikad više nećete biti isti, jer nas svako iskustvo mnogo menja, ali ćete početi ponovo normalno da funkcionišete.

Ukoliko imate problema koje ne možete da rešite sami ili u razgovoru sa bliskim osobama, obratite se stručnom licu koje Vaš problem može mnogo realnije sagledati. Naročito je teško kada imate decu. Zbog njih se što pre trebate vratiti u normalan kolosek, jer im je suviše bolno da vas gledaju tako nesrećne. Razvod svakako ostavlja velike posledice na njih. Zato bi bilo najbolje da se konsultujete sa stručnjakom.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor