ucite-li-decu-da-su-odrasli-uvek-u-pravu

Učite li decu da su odrasli uvek u pravu?

Svaki roditelj treba da uspostavi određenu dozu autoriteta nad svojim detetom. Od samog početka se trebaju učiti pravila i granice koje se moraju poštovati, bez obzira gde se dete nalazi ili ko je prisutan u tom trenutku. Doslednost je jedna od najjačih roditeljskih prijatelja.

Pazite da ne pomešate neke stvari. Kada je Vaše dete u nečemu preteralo ili uradilo nešto pogrešno, sigurno ste rekli da mora da Vas posluša. Ukoliko to nije učinilo, odredili ste određenu kaznu. I to je sasvim u redu. Međutim, ukoliko učite Vaše dete da ste Vi uvek u pravu i da mora da Vas posluša bez obzira šta govorite – na klizavom ste terenu!

Deca moraju poštovati svoje roditelje! To je neminovno! Ali, sigurno se sećate onog dečijeg bunta sa tri ili četiri godine, kada Vam je dete uporno objašnjavalo da niste u pravu, dok ste Vi tvrdili drugačije. Kada malo bolje razmislite, bilo je situacija i kada je mališan logično doživeo određenu situaciju i reagovao sasvim primereno, a Vi ste govorili da to nije tačno jer niste želeli da narušite svoj autoritet.

Odrasli nisu uvek u pravu. Učite decu da Vas poštuju, da lepo razgovaraju sa odraslima, da nećete prihvatiti bilo kakvo neprimereno ili pogrešno ponašanje. Ali, isto tako, morate ga naučiti da niko, pa čak ni odrasli nisu savršeni.

Možda je ovo teži način vaspitanja. Ali, vodite se idejom da učite decu pregovaranju. Za sada to čine samo sa Vama, ali kasnije će ovaj način komunikacije primenjivati i sa svojim vršnjacima ili drugim odraslim osobama. Sigurno ne želite da Vaše dete nema izgrađen stav ili mišljenje i da slepo veruje svakoj osobi koju sretne.

Naučite svoju decu da veruju svojim osećanjima i intuiciji. Daleko bilo, ali mogu se naći u nekoj opasnoj situaciji gde će im upravo sopstveno mišljenje i izražavanje istog biti izlaz. Na primer, neka odrasla osoba može pokušati da povredi Vaše dete na bilo koji način. Da li ono u takvoj situaciji treba samo da stoji, misleći da su odrasli uvek u pravu? Da li znate kakvu to traumu može ostaviti Vašem detetu? A složićete se, živimo u opasnom vremenu. Ima svakakvih ljudi.

Naučite decu da nauče razliku između dobrog i lošeg. A ukoliko primete bilo kakvu lošu ili neadekvatnu reakciju odraslih ljudi, trebaju znati kako da reaguju. Neka se usprotive. Neka kažu da to nije tako. Na taj način će se mnogo brže i bolje snaći u realnom svetu, ukoliko Vi ne budete prisutni tog trenutka. Zato, nemojte mu govoriti da je svet idealno mesto iz bajke gde ga svi vole i čuvaju.

Nemojte svako suprotstavljanje svog deteta doživeti kao nepoštovanje Vas i Vašeg autoriteta. Ukoliko je Vaše dete u pravu, priznajte da ste pogrešili i izvinite se. Ono će vremenom naučiti da reaguje onako kako treba, ali istovremeno će naučiti da se bori za sebe i da ne odustaje lako.

Budite otvoreni sa svojom decom i naučite ih da Vam se obrate ukoliko se nalaze u bilo kakvoj nevolji. Nemojte poistovećivati lepo ponašanje sa slepom poslušnošću, jer detetu možete načiniti ogromnu štetu na ovaj način.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor