ucite-li-od-drugih-mama

Učite li od drugih mama?

Pre nego što počnete da poredite sebe sa drugim mamama, a svoju decu sa drugom decom, imajte na umu da smo svi mi različiti. Ukoliko je određena tehnika ili metoda „upalila“ kod deteta Vaše prijateljice, to ne znači da će se isto dogoditi i sa Vašim. Možda nisu istog uzrasta, temperamenta, karaktera… Situacija kod kuće sigurno nije identična. Možda Vaša prijateljica ima samo jedno dete, dok Vi imate dvoje ili joj je suprug više kod kuće, dok Vaš radi od jutra do sutra. Možda su pri ruci bake i deke, dok ste Vi sami…

Svaki savet pažljivo razmotrite. Nije na odmet da pitate i saznate nešto novo. Da li ćete taj isti savet primeniti i prihvatiti je već druga priča. Možete razgovarati i sa nekoliko mama, pa od svih tehnika i metoda, napravite svoju jedinstvenu.

Iako se deca međusobno razlikuju, postoje razvojne faze koje se manje više javljaju kod sve dece. Nemojte biti ni preterano tvrdoglavi, pa ne uvažavati ničije mišljenje ili savet, čak i ako je potekao od stručnjaka. Kao roditelj, pre ili kasnije, naći ćete se u bezizlaznoj situaciji.

Čitajte. Postoje mnogi priručnici koji govore o vaspitanju dece. Ne mora značiti da će „upaliti“ baš svaki savet, ali mnoge zaista možete iskoristiti.

Razgovarajte sa vaspitačima, učiteljima, pedagozima, psiholozima…Oni su svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem dece i mogu znati nešto što Vi kao roditelj ne znate. Pitajte, neće Vam otpasti kruna sa glave.

Posetite seminare koje organizuju različite institucije i udruženja. Tu ćete pronaći mnoge teme koje Vas zanimaju, čuti novine i zanimljivosti, a pri tom ćete se i lepo družiti, jer ćete na jednom mestu upoznati veliki broj mama koje se bore sa identičnim problemom kao i Vi.

Čitajte blogove. Ovde ćete naići na zanimljive priče, savete i iskustva… Videćete da niste sami. Shvatićete da sve mame, u manjoj ili većoj meri, prolaze kroz slične probleme. Samim tim, smanjićete taj osećaj krivice da sve radite pogrešno, a možete dobiti i potvrdu onoga što radite dobro. Na mnogim blogovima i Vi možete napisati neku svoju situaciju ili iskustvo i na taj način pomoći nekoj drugoj mami.

Istražujte. U pitanju je Vaše dete. Sigurno se nećete zaustaviti i reći: „Ne mogu da rešim problem. Nema veze.“ Kada ste roditelj, učinićeet sve što je u Vašoj moći, pa i više od toga. Razvijaćete se. Postaćete bolji i sigurniji u svojoj ulozi.

Prihvatite da u roditeljstvu nema stajanja. Isprobaćete jedan, drugi, treći…stoti način, sve dok ne budete bili zadovoljni Vašim učinkom. A Vaše dete će Vam jednom biti zahvalno, čak i ako sada ne deluje tako. Od njega ćete napraviti čoveka i izvesti ga na pravi put. A veći uspeh od toga ne postoji.

Zato, nemojte dozvoliti da stanete kod prve prepreke ili se uplašite prvog problema. Biće ih još mnogo. Ičite od drugih mama i delite sopstveno znanje.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor