uplicete-li-se-u-izbor-prijatelja-svog-deteta

Uplićete li se u izbor prijatelja svog deteta?

Dok su Vam deca mala, Vi ste kao roditelj, jedan od najuticajnijih osoba u njihovom životu. Od Vas uče na koji način će rešavati probleme, kako će se ophoditi prema drugima, da li će biti strpljivi, bučni, staloženi… Kada dete krene u kolektiv, upoznaje vršnjake i vaspitače.

Sve više i više oponaša ponašanje svojih drugara i drugarica. Ali, kad uđe u pubertet, delovaće kao da mu niste ni potrebni, a prijatelji će mu predstavljati sve. Neki od njih će Vam se svideti, jer poznajete njihove roditelje i znate da su iz dobrih porodica. S’obzirom da znate mnogo o njima, nećete se brinuti. Ali, ne zaboravite da će biti dece čije roditelje nećete poznavati, pa čak i dece koja Vam se neće svideti na prvi pogled.

U jednom trenutku nećete više moći da kontrolišete sa kim se Vaše dete druži. Na čitav proces prijateljstva utiče mnogo faktora. Možda Vam se neki drugar neće svideti, ali će on imati mnogo interesovanja koji su slični interesovanjima Vašeg deteta. Oni će deliti svoje hobije i priče. Razvijaće se zajedno, učiti mnogo jedno od drugog. Svojom različitošću će dopunjavati onu drugu stranu…

Iako biste svoje dete želeli da zaštitite od svega, na vreme se pripremite da to nećete moći. Neka prijateljstva će nositi sa sobom isključivo pozitivna iskustva. Neka druga će Vaše dete na nepravedan način naučiti nekim važnim životnim lekcijama. I bez obzira koliko se trudite, nećete moći sve to da kontrolišete. Vaše dete će biti izloženo njihovom uticaju.

Ukoliko se Vaše dete u nekog razočara, nemojte odmah juriti kako biste to malo derište naučili pameti. Vaše dete mora naučiti da bude samostalno. Razgovarajte sa njim o tome kako se oseća. Proverite koji su njegovi kriterijumi prijateljstva. Proverite da li previše očekuje od svojih vršnjaka. Objasnite mu da svako od njih potiče iz drugačijih porodica i neguje različite vrednosti.

Pričajte mu o svojim problemima iz tog perioda. Setite se šta Vam je predstavljalo prepreku. Na taj način ćete mu se više približiti. Nikako nemojte koristiti čuvenu rečenicu: „Eto, jel sam ti rekla? Pročitala sam ja tog vragolana odmah na početku! Sledeći put ćeš biti pametniji.“

Podržite odluke svog deteta. Verujte mu. Iz nekog razloga mu se taj drugar ili drugarica svideo/la. Možda je bio/bila uz njega u nekom teškom periodu.

Naučite dete kako da rešava konfliktne situacije. One su deo života. I Vaše dete neće biti pošteđeno. Mnogo više ćete mu pomoći ako ga naučite kako da reaguje i postupa u istim, nego što ćete pokušavati od svega da ga zaštitite.

Upoznajte njegove prijatelje, čak i ako Vam se ne sviđaju na prvu loptu. Na taj način ćete saznati više o njima, a možda shvatite i da Vas je prvi utisak prevario. Budite tu i pomno pratite sve što se dešava Vašem detetu, ali budite spremni da će to pre biti podrška i oslonac, nego kontrola. Prihvatite da je Vaše dete drugačije od Vas i podržite njegove izbore, ukoliko situacija ne prevazilazi sve normalne okvire.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor