nije-mi-zao-sto-sam-umorna

Nije mi žao što sam umorna!

Svi koji imaju malu decu, u potpunosti znaju koliko mama ima obaveza i koliko bude umorna iz dana u dan. Dodajte tome sve dečije faze i nespavanje, te ćete dobiti definiciju netolerancije i nestrpljenja. Iako ljudima oko Vas izgleda da „pucate“ na sitnicama, Vi znate da to nije tako!

Provodim mnogo vremena sa svojim detetom. I mnogo sam umorna. Nije lako stići je i ispratiti u svim aktivnostima, koje su sasvim očekivane kod aktivne i radoznale dece. Bilo bi mi lakše da se izderem i sve joj zabranim. Ali, lakši put nije uvek i ispravan!

Ne zaboravite da će dete prvenstveno uz svog roditelja naučiti kako se komunicira sa ostatkom sveta. Ukoliko mu sve zabranite, vremenom će prestati sa pokušajima. Vi ćete tada reći: „O, kako je mirna i dobra! Kako je ostaviš, tako je i nađeš! Igra se sama! Ne traži mnogo!“ Da li je to tako bilo i u početku?

Moje dete ima odlične pregovaračke veštine. Vešto se služi manipulacijom. Ja sam toga svesna. Ali, svaki put joj dopustim da ode korak dalje. Naravno, postoje pravila i granice kojih se držim. Oko njih ne popuštam i nema pregovora.

Zamislite da svaki dečiji pokušaj držite pod kontrolom… Zamislite da zabranite svaki njihov trud… Složiću se – lakše je. Dobijate mirno i poslušno dete. Ali, kako će se ono snaći sutra sa drugim ljudima? Da li će se odupreti i biti bezobrazno prema onima koji to zaslužuju? Ili će se odmah povući i biti poslušno, jer ste ih Vi tome naučili?

Dete ne treba biti bezobrazno i grubo. Ne sme udarati Vas, niti bilo koga drugog. Ne sme vređati i biti neprijatno. Ali, podržite svaki njihov pokušaj da razgovorom i pregovorom dođe do stvari koje želi. U zavisnosti od same prirode, Vi ćete to dopustiti ili ne. Verujem da ste uz sve obaveze, veoma umorni za ovakav način konverzacije. Ali, u pitanju je Vaše dete. Učite ga veštini koja je neophodna u današnjem brzom i ponekad „prljavom“ svetu!

Sve dok ne prevazilazi granicu lepog ponašanja, Vaše dete treba ići napred. I Vi ga u tome morate podržati! Ali, ne zaboravite da lepo ponašanje nije samo klimanje glavom i slepa poslušnost! Ono je mnogo više od toga. Slepa poslušnost je samo nešto što roditelje čini manje umornim, iscrpljenim i nervoznim.

Učenje deteta svemu što znate zaista nije lako. Mnogo je lakše ukoliko je ono ceo dan u vrtiću, igraonici ili ispred televizora uz omiljene crtaće. Tada imate vremena za sebe. Možete popiti kafu i pogledati omiljenu seriju. Stići ćete i do frizera, manikira, pedikira… S’vremena na vreme se trebate počastiti. To što ste mama, ne znači da ste rob. Napunićete baterije i imati strpljenja za narednih mesec dana.

Ali, postavite prioritete. Dete će neke stvari najbolje naučiti ukoliko ga pustite da se snađe samo. Sve dok ne oseti nepravdu na svojoj koži, neće znati kakav je to osećaj. Ali, mnogo čemu ga Vi možete naučiti. A to ćete učiniti samo ukoliko mu posvetite mnogo vremena. Da, bićete jako umorni. Ponekad čak i isrpljeni. Ali, trenuci za učenje se ne trebaju propustiti. Najviše ih ima dok je Vaše dete malo.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor