Primećujete li kada je vašem partneru stalo do vas?

Zahtevi koji se, u današnje vreme, upućuju partneru su sve teži. Želimo da lepo izgleda, bude pametan, ima dobar posao i visoku platu… Prema nama mora biti dobar i romantičan. Ne sme da krije svoje emocije, a sa druge strane ni da ih previše pokazuje. Tokom dana mora da nas zagrli ili poljubi određeni broj puta…Ukoliko nema intimnih odnosa pet dana, odmah pomislimo da ima drugu… Sve u svemu, počeli smo da zaboravljamo ono što je zaista važno u vezi…

Kao da smo počeli da se utrkujemo: koji muškarac koga više vodi u restorane i putovanja. Pljujemo na svaku manu i nedostatak, a kada primetimo vrlinu – ne spominjemo je. Ona nam se nekako podrazumeva. I zbog toga smo se, na kraju krajeva, i udale za njega, zar ne?

Otvorite oči. Ne pokazuju svi ljubav na isti način. Potrebno je da budete pametni i mudri kako biste shvatili kada je partneru stalo do Vas. Možda on i nije dobar sa rečima ili poljupcima na javnom mestu. Možda Vas ne vodi u skupe restorane, jer više voli kada ste sami kod kuće i napravite romantičnu atmosferu. Možda ne priča sa Vama čim stigne sa posla, jer je preumoran. Ali, sve to uopšte ne znači da mu nije stalo do Vas ili da se ne trudi dovoljno.

Partner će Vam na različite načine pokazati da Vas voli. Možda će se probuditi u sred noći i pokriti ćebetom. Možda će Vas pustiti da odspavate tokom dana i sat vremena duže, jer zna da ste premoreni. Možda će oprati sudove ili raširiti veš. Pozvaće Vas dok lije kiša i reći da je došao po Vas. Ispaliće društvo, jer želi da ostane sa Vama kod kuće kako biste gledali neki zanimljiv film i izležavali se. Možda će Vas izmasirati. Doneti kaput do Vašeg radnog mesta, ukoliko je u međuvremenu napolju zahladnelo. Skuvaće Vam kafu u vreme kad je Vi obično pijete.

Što ste duže u vezi ili braku, romantični gestovi nisu više toliko providni. Dakle, ne predstavljaju šareni buket sveća. Partner Vas svakim danom upoznaje sve više i više. Učiniće nešto što zna da će Vam pomoći i mnogo više značiti od te crvene ruže.

Zato, otvorite oči. Nemojte stalno kritikovati svog partnera, jer je moguće da se on zaista trudi, ali na neki svoj način. Prihvatite to. Jer, kvalitetnu vezu i brak čine stvari koje nije lako postići: ljubav, poštovanje, razumevanje, iskrenost, strpljenje…

Najlakše je upoznati partnera. Mnogo teže je upoznati partnera koji Vam odgovara. A najteže je održati taj odnos. Zato, nemojte verovati u bajke. Obe strane se moraju truditi svakog dana. I svako od partnera to čini na svoj način.

Nemojte odmah ulaziti u raspravu. Razmislite zbog čega je partner danas neraspoložen. Možda ste planirali bioskop, ali je iskrslo nešto mnogo važnije. Imajte razumevanja. Jer, sutra će partner razumeti Vas i biti tu kada budete imali bilo koji problem.

Obratite pažnju na sitnice koje činite jedno za drugo. Nemojte ih shvatati olako. Jer, upravo su one te koje Vašu vezu čine toliko posebnom. Zbog tih sitnica partner i dalje može da Vas nasmeje i oraspoloži u svakom trenutku. Ukoliko to nije tako, zapitajte se gde ste pogrešili i šta možete promeniti kako biste ponovo povratili stari žar.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor