ugasite-televizore-i-ostavite-telefone

Ugasite televizore i ostavite telefone!

Kada je napolju toplo i sunčano vreme, uglavnom znamo šta da radimo sa našim i dečijim slobodnim vremenom – odemo do parka, šetamo po centru grada ili sela, okupimo prijatelje u sopstvenom dvorištu. Konverzacija teče sama od sebe, deci nije dosadno, već jurcaju za loptom, igraju žmurke ili bilo čega drugog što im padne na pamet.

Čim dođe hladno i kišovito vreme, ljudi se povlače u svoje odaje. Eventualno odu do najbliže igraonice ili šoping centra i sede u zadimljenim prostorijama. Sav ostatak slobodnog vremena se najradije provodi uz dobre filmove i društvene mreže. Nije loše, ponekad, sebi pružiti ovakav luksuz. Međutim, kada ste roditelj, to i nije najbolje rešenje. Svaki član porodice se isključi, zadubljen u svoje probleme i misli. Iako ste svi na okupu u dnevnoj sobi, kao da niste zajedno. Zato, ugasite televizore i mobilne telefone!

Pustite da Vas tišina podstakne na neku radnju. Ukoliko imate malu decu, sednite na tepih zajedno sa njima i pročitajte im neku lepu priču. Prisetite se igara iz svoje mladosti. Naučite ih nekim novim društvenim igrama. Razgovarajte! Pitajte ih kako je bilo u vrtiću, školi, fakultetu, poslu… Pitajte ih da li ih nešto muči i da li su srećni… Da li ih nervira neki drug iz razreda ili su se zaljubili u najlepšu devojčicu… Živnite malo!

Kako deca, tako i odrasli postaju veoma brzo zavisna od svih mogućih i nemogućih digitalnih sadržaja! Svaka aktivnost, mašta i kreativnost se brzo guši. Postajemo lenji, ne radi nam se ništa, samo bismo sedeli i gledali u ono što nam serviraju mediji. Brinemo o svim svetskim problemima. Odjednom smo najbolji eksperti na svim poljima, naročito političkim.

O svemu smo obavešteni. Jedino o čemu nismo to su naša deca i partner. Iako sede tu, odmah pored nas! U skladu sa dečijim uzrastom, odredite neku kreativnu igru koja će probuditi svačiju maštu. Zar ste umorni za seckanje, lepljenje, crtanje, bojenje i smeh? Zar ste umorni za zanimljive priče koje deca pokušavaju da Vam ispričaju?

Zapamtite, dosada nije loša stvar. Ne morate odmah juriti čim Vaše dete kaže da mu je dosadno. Ono može postati toliko zavisno od televizijskog ekrana, da mu nijedna druga aktivnost neće podsticati maštu. Zato, ugasite televizore i ostavite telefone. Neka bude tišine u Vašem domu. Videćete da će Vas ubrzo podstaći na razmenu i komunikaciju!

Postali smo toliko daleki! Istraživanja pokazuju da se zajedničko kvalitetno vreme posvećeno deci i porodici poslednjih godina izražava u minutima, a ne u satima! Zar Vas ne brine ovaj podatak?! Zbog čega je onda čudno što dete najkasnije u pubertetu postaje neki daleki stranac sa kojim nemamo nijednu zajedničku stvar? Zbog čega je onda čudno što se članovi porodice, koji žive pod istim krovom, smatraju najudaljenijim jedni od drugih? Bliži smo sa kolegom na poslu, nego sa sopstvenim partnerom. Taj trend se mora prekinuti!

Ne očekujte čuda, ali probajte da uradite ovo: ugasite televizore i ostavite mobilne telefone! Budite svesni koliko vremena dnevno provodite uz ove uređaje. Zar Vas ne brine što više vremena provodite sa njima i uz njih, nego uz sopstvenu porodicu. Probijte led! Poslušajte savet! Ugasite televizore i mobilne telefone i uključite se u realan tok života!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor