da-li-ste-spremni-da-zivite-sa-svojim-partnerom

Da li ste spremni da živite sa svojim partnerom?

Zabavljate se već neko vreme. Lepo Vam je. Slažete se u svim značajnim stvarima. Nije Vam teško da postignete dogovor ili kompromis. Vaša veza je možda spremna za sledeći korak. A da li ste Vi spremni za zajednički život? Ili bežite glavom bez obzira kada se spomene ovo pitanje?

Da li ste u potpunosti svoji kada ste u njegovom prisustvu? Zajednički život uključuje i rasprave, prihvatanje tuđih mana i grešaka, spremnost na kompromise i popuštanje. Ukoliko još uvek ne možete da se opustite ispred partnera, onda ste još uvek u početnoj fazi. Na primer, kako se osećate u njegovom prisustvu kada niste sređeni i našminkani? Budićete se pored njega. Morate biti svoji.

Koliko ste upoznati jedno sa drugim? Da li znate i one najmračnije tajne? Jer, priznaćete svako od nas ima svojih mana i neko svoje ludilo koje bi drugi partner trebao da prihvati, ukoliko planirate zajednički život. Zato, budite tolerantni. Ispričajte mu sve, ukoliko to do sada nije bilo na repertoaru.

Razgovarajte o finansijama. Iako ovo nije romantična tema, morate znati kako ćete funkcionisati u ovom aspektu. Novac je nešto oko čega se parovi često svađaju. Da li ćete imati zajedničku kasu? Ili će svako od vas imati svoj novčanik? Kako ćete plaćati kiriju i račune? Kako ćete deliti potrebštine za kuću? Razgovarajte o ovim pitanjima, pre nego što se upustite u nešto ozbiljnije.

Šta očekujete od zajedničkog života? Da li on bitno menja Vaš način funkcionisanja? Da li imate nekih posebnih zahteva? Da li se nadate veridbi i venčanju ili ne želite da žurite? Zanimljivo je koliko parova još uvek ništa ne zna na ovu temu, iako su već dugo zajedno. Ne žele da pokrenu ovakve razgovore, jer se plaše da će čuti odgovor koji im ne prija. Verujte mi, bolje je da saznate pre nego kasnije. Niko ne zna šta će biti u budućnosti, ali je važno da i te kako želite iste stvari. U suprotnom, putevi će Vam se kad tad razići.

Da li ste razgovarali o raspodeli kućnih poslova? Možda on očekuje da kuvate i spremate stan sami. Vi očekujete da će Vam on u tome pomoći. Ukoliko ne definišete pravila unapred, možete se često raspravljati na ovu temu, a jedan od Vas može biti konstantno nezadovoljan.

Život u dvoje može biti veoma interesantan i lep. Međutim, sa sobom nosi i neke poteškoće. Budite uvereni da ste „pretresli“ sva značajna pitanja, kako kasnije ne biste zažalili. Za zajednički život je potrebna ogromna doza zrelosti. A osim ljubavi i zaljubljenosti, potrebno je mnogo razumevanja, strpljenja, poštovanja i kompromisa.

Budite spremni da će Vam biti važne i neke tuđe potrebe. Nećete baš uvek biti na prvom mestu. Nekada ćete svoje želje staviti u drugi plan, kako biste pomogli svom partneru ili postigli neophodan mir. Da li ste spremne na to?

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor