da-li-vas-njegov-novac-i-uspeh-cine-srecnom

Da li Vas njegov novac i uspeh čine srećnom?

Živimo u zemlji koja decenijama ima problem sa materijalnom egzistencijom i siromaštvom. Zbog toga su novopečeni direktori sa velikim stanovima, automobilima i vikendicama i te kako popularni među devojkama i ženama. Nema veze ako je on jedva završio gimnaziju i neki privatni fakultet gde su položeni ispiti, zapravo, kupljeni. Nema veze ako on ne zna da sastavi prosto proširenu rečenicu ili je iskrivljenih životnih shvatanja. On je moćan, jer ima novca. I tačka.

S’obzirom da su, možda, živele teško, ovakav momak je primamljiva ponuda. Možda su živele i podjednako dobro kao on, te ne žele da se odreknu ovakvog standarda. Zato je novac, a ne ljubav, na prvom mestu. Važnije su bunde, restorani, izlasci i putovanja… Nema veze ako nemate o čemu da razgovarate sa njim kada ostanete sami. Jer, dok ste u društvu, on je glavni baja.

Očekujete da Vas on učini srećnom. Kao da je to njegov svevišnji životni zadatak. On mora da Vam reši sve životne probleme, želje, težnje, strahove i strepnje… Ali, zapravo, novac ne rešava ništa od ovih pomenutih stvari. Sve to što želite, zapravo, nije Vaše. On je taj koji poseduje novac i uspeh. On je taj koji je „omiljen“ u društvu zbog materijalne sigurnosti. Gde ste tu Vi?

Koje su Vaše vrline, sposobnosti i veštine? Čime se možete pohvaliti? Šta je ono što Vas čini kao ličnost? Koje su Vaše iskrene želje i potrebe? Da li se one mogu ispuniti ogromnom svotom novca? Možda neke od njih, ali verujem da se one najvažnije ispunjavaju dugim i upornim radom na sebi. Niko neće doći i spasiti Vas od Vas samih. Emotivna veza Vas i te kako može učiniti srećnom. Međutim, ono što Vas u takvoj vezi ispunjava jeste međusobno razumevanje, ulaganje, trud, prijateljstvo, podrška, otvorena komunikacija i ljubav. A kao što vidite, nijedna od ovih stvari nije materijalne prirode.

Budite iskrene prema sebi. Radite na sebi svakog dana. Jačajte svoje samopouzdanje i ne očekujte od muškarca da Vam ispunjava snove. Učinite to same. A sve to podelite sa osobom koja je pored Vas. Bez računice i procenta.

Nemojte se zaluđivati bajkama u koje ste verovale kao devojčice. Realan život nije takav. Tek kada budete zadovoljne sobom, svojim uspesima, trudom i osobinama, shvatićete da je u tome najveća čar.

Mnoge devojke i žene se zadovoljavaju mrvicama. Da, on ima novac, odličan posao i ogromnu platu, ali je kao osoba neko sa kim Vi ne delite nijedno slično interesovanje. Razmislite malo. Iskopajte te emocije koje ste sakrile duboko u sebi. Pronađite sebe. Nemojte biti neko ko razmišlja na osnovu onog što servira društvo. Princ na belom konju neće doći.

Osoba koja Vam odgovara se, možda, uopšte ne ističe u društvu. Nemojte zahtevati visoke standarde koje Vam niko ne može ispuniti. Stabilna i srećna veza se gradi kroz upoznavanje, razumevanje, slična interesovanja. A za stabilnu vezu je potrebna velika doza zrelosti. Morate da poznajete sebe, kako biste znale šta želite. Ne budite površne, jer Vam sav taj sjaj i novac veoma brzo mogu dosaditi. Upravo tako ćete i izgledati: spolja sijate, okićene najnovijom garderobom i nakitom, dok ste iznutra neko ko nije zadovoljan svojim životom. Ukoliko nastavite istom stazom, mala je verovatnoća da ćete pronaći sreću.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor