nije-sve-bas-tako-lose-kada-bake-i-deke-razmaze-svoje-unuce

Nije sve baš tako loše kada bake i deke razmaze svoje unuče.

Sigurno ste i Vi roditelj koji nedeljama pokušava da uspostavi određeni način ponašanja kod svog deteta. Imate suviše pravila. Svo povrće se mora jesti. Slatkiši su zabranjeni ili su dozvoljeni u najmanjim mogućim količinama. Nema kasnog leganja i predugog gledanja crtaća ili igranja video igrica. Domaći zadaci se rade odmah posle škole. Onda posetite svoje roditelje. A tamo ni jedno Vaše pravilo ne važi. Bez obzira koliko pokušavate da objasnite svojim roditeljima, neće Vas poslušati i rade po svom.

Vaša deca to koriste. Svakom od njih se mnogo više sviđa bakin i dekin stil. Imaju više slobode. Više rizikuju. Uživaju u kršenju pravila. Ne da bi Vas iznervirala, već zato što im se dopada taj osećaj slobode. Ali, ne zaboravite jednu važnu stvar: deka i baka nisu samo osobe u čijoj kući je sve dozvoljeno. Vi se pitate kako to da Vama nisu dozvoljavali sve te stvari, a Vašoj deci popuštaju u svakom momentu.

Zbog svog popustljivog načina „vaspitanja“ deka i baka imaju posebno mesto u srcu Vašeg deteta. Oni vremenom grade pravo prijateljstvo, onakvo kakvo ne postoji između roditelja i dece. Zbog toga znate da će im ispričati tajne koje Vama nisu smeli. Nemojte brinuti. Vaši roditelji će znati da im daju bolji savet od Vas. Njihove godine nose mnogo iskustva i mudrosti kakvu Vi još uvek nemate, iako mislite da svoju decu savršeno vaspitavate.

Zamislite sledeću situaciju: Vaša ćerka se zaljubila do ušiju! I to u pogrešnog momka! Iako ste upućeni u tu priču, Vi razmišljate kao roditelj. Želite da ga se što pre otarasi! I svi Vaši saveti vode toj vodenici! Toliko želite da zaštitite svoje dete, da u stvari, zanemarujete njena osećanja. Možda je čak i osuđujete. I tu se krug zatvara.

Međutim, baka i deka će je saslušati. Razumeće te „pogrešne ljubavi“, jer su je i oni doživeli. Znaju da mora proći kroz tu školu i da je dovoljno pametna i samostalna da sve to sama uvidi. Čak će jesti omiljeni sladoled dok pričaju o tom mangupu. Vodiće je pravilno kroz čitav proces, iako će njoj delovati da se oni ne mešaju.

Deca su mnogo opuštenija u takvoj sredini. I malo po malo, Vaše dete će razgovarati o stvarima o kojima nikad nije. A Vama će biti drago što je to čula Vaša majka ili otac, a ne neki vršnjak koji bi se tome smejao, samim tim i poslao pogrešnu poruku.

Dozvolite im drugačija pravila kod bake i deke. Ne morate držati baš sve pod konrolom. Ukoliko je u pitanju sat vremena dužeg spavanja, neka bude tako. Držite se onih pravila koja su zaista važna i jasno ih prenesite svojim roditeljima. A za ostalo… Neće im ništa biti ako ostanu sat vremena duže budna i gledaju televizijski program.

Dok idu zajedno da hrane piliće ili pecaju ribe, toliko toga lepog će razmeniti. Dopustite im to. Nemojte im uskraćivati to zadovoljstvo – ni jednoj, ni drugoj strani. Deca će brzo odrasti, a Vaši roditelji ostariti. A ta veza između njih je zaista posebna i neponovljiva. Ni sa jednim drugim odnosom se ne može porediti. Još dok su deca mala, često izgovaraju sledeće rečenice: „Moj deka me je tome naučio. Moja baka mi je to pokazala.“ I tako su ponosni na to.

Vi budite roditelj. Neka u Vašoj kući važe stara pravila. Pustite bake i deke da ulepšaju detinjstvo Vaše dece.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor